Volledig scherm
De kerk van de Gereformeerde Gemeente in Nederland, gevestigd in Opheusden. © Raphael Drent

Landelijk onderzoek naar kerkbreuk in streng gereformeerd Opheusden

OPHEUSDEN - Er loopt een landelijk onderzoek naar de kerkbreuk binnen de in Opheusden gevestigde Gereformeerde Gemeente in Nederland (GGiN).  Dat onderzoek moet meer duidelijkheid geven over het gedwongen vertrek van dominee Arie van Voorden uit Opheusden

Die kwestie verdeelt het streng gereformeerde dorp. Honderden kerkleden zijn inmiddels uit onvrede vertrokken. 

Zij hebben hun heil in omringende kerken en bij alternatieve diensten gezocht, die wel in hun eigen kerk worden gehouden. Aanleiding voor de scheuring is het gedwongen vertrek van de in het dorp geliefde dominee Arie van Voorden. De synode van de GGiN, het hoogste kerkorgaan,  laat de scheuring binnen de afdeling in Opheusden nu onderzoeken. De onderzoekscommissie heeft als opdracht om de onderste steen boven te krijgen. 

Vertrouwensbreuk

Halverwege 2018 kwam het tot een vertrouwensbreuk tussen dominee Van Voorden en de kerkenraad (het bestuur van de kerk, red.).  Godsdienstige meningsverschillen en klachten over Van Voordens preekstijl zouden  de reden daarvoor zijn. Maar volgens meerdere bronnen speelde er meer.  Een woordvoerder van de kerkenraad wil geen commentaar geven op de kwestie. Ook de dominee zelf onthoudt zich van commentaar. 

Gemeenteleden die het niet eens waren met het vertrek van Van Voorden, wendden zich eerder tot de kerkenraad en later de bovenregionale classis (een ‘meerdere vergadering’ waar 19 kerkgemeenten onder vallen) om de wijze waarop er met de dominee was omgegaan aan te vechten. Maar dat bleef zonder succes. Daarop stapte een deel van de bezwaarmakers naar de synode. De verwachting is dat het onderzoek in november is afgerond. 

Volgens kerkrechtdeskundige Pieter Pel van Pel Advocaten is de uitkomst van het onderzoek van de  synode bindend. Wie zich daar niet aan houdt, rest volgens hem weinig anders dan ‘de uitgang’. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland