Volledig scherm
In Kesteren staat de enige reformatorische scholengemeenschap in Rivierenland: het Van Lodenstein College.

Middelbare school Kesteren biedt hulp aan jonge mantelzorgers

KESTEREN - Het Van Lodenstein College in Kesteren krijgt als eerste in de gemeente het certificaat ‘jonge mantelzorgvriendelijke school’. Helicon en Pantarijn, beide ook in Kesteren, volgen later. De scholen hebben hiervoor afgelopen schooljaar een project gedaan dat bewustwording moet vergroten bij zowel de school als de kinderen zelf.

Bij het project waren jongerenwerkers en het adviespunt betrokken. Het eerste doel was om beter te zien wie er mantelzorger is, en dat heeft behoorlijk wat respons opgeleverd: zo’n zestig tieners zijn in beeld gekomen als jonge mantelzorger.

Waardevol
Teammanager Dick Trouwborst van het Van Lodenstein College vindt het een waardevol project. „Het is niet zo dat we heel veel jonge mantelzorgers hebben en vaak herkennen ze het niet zo.Mantelzorgers moeten gewoon wat meer doen, omdat ze een ziek broertje of zusje hebben, of een zieke ouder. Maar het is goed dat mentoren erbij gehaald worden. Het is belangrijk dat we zien of jongeren misschien overbelast raken. En dat ze gewaardeerd worden om wat ze doen.”

Maatwerk
De scholen hebben toegezegd het in te bedden in school, zodat ze deze jongeren goed kunnen blijven ondersteunen. „Maatwerk in het rooster, het kunnen inhalen van een proefwerk”, noemt wethouder Vincent Van Neerbos als voorbeeld. De jongeren krijgen als het nodig is ook mentale ondersteuning, door hen bijvoorbeeld door te verwijzen naar een van de kernpunten in de gemeente. Hier zijn verschillende loketten op het gebied van welzijn, zorg, wonen en werken samengevoegd. Inwoners kunnen hier terecht voor heel diverse vragen en kunnen via deze weg ook professionele hulp krijgen.

Rekening houden
Het eerste certificaat ‘jonge mantelzorgvriendelijke school’ in Neder-Betuwe wordt op 22 juni uitgereikt aan het Van Lodenstein College. Daarmee houdt het niet op: daarna moeten de scholen er rekening mee blijven houden in hun beleid, regels en de mogelijkheden die ze bieden.

Rivierenland