Volledig scherm
Heliconleerlingen Mitchell Naber (r) en Leroy van de Wardt maken zich op voor het Koninklijk bezoek volgende week in Opheusden. Beide jongens mogen een praatje maken met de koning en koningin. © Raphael Drent

Mitchell en Leroy zijn klaar voor een praatje met het koningspaar

KESTEREN - Mitchell Nober en Leroy van de Wardt, leerlingen van VMBO Helicon in Kesteren, mogen tijdens het bezoek van koning en koningin aan de Betuwe een gesprekje met hen voeren.

'Megaleuk!' was de eerste reactie van Mitchell Nober (16) toen hij twee weken geleden hoorde dat hij komende woensdag met het koningskoppel mag praten. En een enthousiast 'Yesss!' ontglipte schoolgenoot Leroy van de Wardt (15) toen hij werd gebeld met de mededeling dat hij, samen met Mitchell, is uitgekozen voor de ontmoeting. Waarover ze het gaan hebben? Dat was al gauw besloten. 

Passie

Mitchell: ,,Ik wil uitleggen dat het op mijn oude school niet lekker ging en dat deze opleiding me alles geeft wat ik nodig heb.” Hij loopt momenteel stage bij een hoveniersbedrijf, gaat een vervolgopleiding doen en hoopt in de toekomst zijn brood in de tuinsector te kunnen verdienen. Ook Leroy heeft een passie voor werken met groen in de buitenlucht en wil daarover graag een en ander vertellen aan de Oranjes.

,,Ik loop stage bij een boomkweker, ga verder leren in Geldermalsen en hoop in de toekomst van boomteelt mijn vak te maken." Is dat niet een beetje veel tekst voor zo'n kort gesprekje? ,,Welnee, lacht het tweetal, we gaan het lekker rekken. Misschien kunnen we dan aan de koning en de koningin nog dingen vragen. Bijvoorbeeld of ze zelf weleens in de tuin van het paleis werken." De ontmoeting staat gepland tijdens een bezoek aan laanboomkwekerij Volentis, rond half elf 's morgens. Diezelfde middag moeten ze op voor hun eindexamen. Wat ze die dag belangrijker vinden? ,,Dat examen natuurlijk!", roepen ze eenstemmig.

Quote

Misschien kunnen we dan aan de koning en de koningin nog dingen vragen. Bijvoor­beeld of ze zelf weleens in de tuin van het paleis werken

Mitchell Nober en Leroy van de Wardt

Het bezoek van het koninklijk paar aan Volentis is onderdeel van een circa vier uur durend streekbezoek aan de Betuwe op 29 mei. De ontvangst van het gezelschap heeft die dag plaats rond 10.20 uur bij het gemeentehuis van Neder-Betuwe in Opheusden. Daar staat John Berends, commissaris van de Koning in Gelderland, klaar om handen te schudden. 

Vervolgens brengen de hoge gasten een bezoekje aan Tree Center Opheusden, een handelsvereniging van 150 laanboomkwekers. Aansluitend staat de eerder genoemde kwekerij op de agenda, waar onder meer uitleg wordt gegeven over innovaties op het gebied van enten, telen, rooien en bestrijden van boomziekten. 

Proeftuin

Na de gemeente Neder-Betuwe is Tiel aan de beurt, waar Transportbedrijf Vonk is uitverkoren om de gasten te ontvangen en een rondleiding te geven. Daarbij wordt tijd genomen voor gesprekken met leerlingen van opleidingsinstituut ROC Rivor. Na afloop gaat het Haagse gezelschap op weg naar Geldermalsen in de gemeente West Betuwe, waar men focust op fruitteelt. In de proeftuin van de vierhonderd leden tellende coöperatie Koninklijke FruitMasters krijgen de gasten uitleg over initiatieven op het gebied van circulaire fruitteelt, arbeidsmigratie en beroepsonderwijs. 

In en bij het stadhuis van Culemborg sluit men het bezoek af. Jongeren zijn daar gespreksthema én gesprekspartner. Er wordt onder meer stilgestaan bij jeugdproblematiek in de Nederlandse steden en bij de aanpak waarmee Culemborg zijn jongeren weer op weg helpt. Rond 14.45 uur verzorgen beide plaatselijke scholen voor voortgezet onderwijs een cultureel optreden op de Markt.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland