Volledig scherm
© ANP XTRA

Moeder-kindhuis in Dodewaard

DODEWAARD - Dodewaard krijgt een kleinschalige opvang voor alleenstaande moeders met hun kind. Zorgorganisatie Evitaa uit Ochten wil in het dorp een voorziening beginnen voor jonge moeders met psychische problemen. 

Directeur Andrea Holthaus denkt volgend voorjaar van start te kunnen gaan. ,,We hebben al toestemming van de gemeente. Het opvanghuis komt in een twee-onder-een-kaphuis aan de Dalwagen.’’ Hier is plek voor drie moeders en hun baby.

Doel van de voorziening is dat jonge moeders tijdelijk worden opgevangen en begeleiding krijgen. ,,Er zijn veel van dit soort mensen die geen woonruimte hebben of die niet de begeleiding krijgen die ze nodig hebben vanwege hun psychische problemen. Daardoor krijgen ze niet de kans om te laten zien dat ze voor hun kindje kunnen zorgen en dan wordt een kindje nogal eens weggehaald en onder toezicht geplaatst.’’

Zorginstellingen

Op zich zijn er meer zorginstellingen in de gemeente. ,,Maar die zijn vaak geloofsrelateerd. Wij zijn een open instelling, bij ons kan iedereen terecht.’’ Doel is dat moeders er maximaal een half jaar wonen. ,,In die tijd moeten ze kunnen laten zien dat ze goed voor hun kind kunnen zorgen. Of dat het kind beter ergens anders heen kan gaan, zo reëel moeten we ook zijn.’’ Na het halve jaar gaan de bewoners weer terug naar de plek waar ze eerst ook woonden. 

In het huis is altijd begeleiding aanwezig, stelt Holthaus. ,,Daar kunnen moeders met hun vragen terecht. Als hun kindje veel huilt bijvoorbeeld, wat ze daarmee moeten doen. Door hun psychische gedragsproblemen kunnen ze zich soms verbaal wat agressief uiten, maar vaak is dat een stukje onwetendheid, dat ze dingen niet snappen. Wij willen ze daarbij helpen en de kans bieden goed met hun kind te leren omgaan.’’

Buurt

De buurt is inmiddels geïnformeerd over de plannen en is volgens Holthaus  positief. Evitaa is opgericht door Holthaus, voorheen bestuurder bij zorgorganisatie Boriz in Velp. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland