Volledig scherm
Alpaca's in een hertenkamp, hier in Druten.

Natuurles en kinderboerderij in Kesteren

KESTEREN - Een grote herinrichting van het terrein rond de Rijnbandijk in het hart van Kesteren. Met een kinderboerderij, natuureducatie, een repaircafé en herstel van de eendenvijver van De Ples. Dat is wat een groep bewoners voor ogen heeft.

De initiatiefnemers, geleid door Dies Meurs, hebben inmiddels een plan klaarliggen dat tijdens de informatieavond in januari voor de buurt wordt toegelicht.

Hertenkamp
Het gaat om een gebied van zo'n 3 à 4 hectare tussen de Hoofdstraat en de N233. Hier zitten onder meer een hertenkamp, een hondenspeelplaats, kinderspeelplaatsen, De Ples en groenstrook.

Stopt
Vorige week werd bekend dat de beheerder van het hertenkamp aan de Gerard Doustraat in maart volgend jaar stopt. De gemeente Neder-Betuwe wil dat het toegankelijk wordt voor publiek en praat daarover met buurtbewoners.

Diversiteit
Het plan gaat ervan uit dat bewoners actief het groen gaan onderhouden. Dit moet ertoe bijdragen dat de diversiteit van dieren groter wordt. Daarnaast willen de initiatiefnemers van de poelen die er zijn educatieve waterspeelplaatsen maken zodat schoolklassen er praktijklessen biologie kunnen volgen.

Subsidie
De kinderboerderij zou bevolkt moeten worden door diverse soorten dieren, zoals schapen, geiten, hangbuikzwijnen, maar ook alpaca's. „Die zijn nogal prijzig", geeft Meurs toe. Om die reden wil hij subsidie vragen bij de Stichting Landschapsbeheer Gelderland.

Voor de plannen is een groot aantal partners nodig, omdat die allemaal een deel van het terrein bezitten of er een taak hebben: naast het landschapsbeheer en de gemeente Neder-Betuwe gaat het om de provincie Gelderland, Waterschap Rivierenland en de Omgevingsdienst Rivierenland.

Rivierenland