Volledig scherm
© ANP

Neder-Betuwe bindt strijd aan met lachgas

OPHEUSDEN - De vondst van grote hoeveelheden (lege) lachgaspatronen bij station Opheusden heeft de politiek in Neder-Betuwe wakker geschud. De gemeenteraad dringt aan op acties om het gebruik te ontmoedigen.

Horecazaken en winkels in Neder-Betuwe moeten het jongeren minder makkelijk maken om aan lachgaspatronen te komen. Het gas, dat ook gebruikt worden om slagroom te kunnen spuiten, is volgens de unanieme gemeenteraad schadelijk voor de gezondheid.

Harde bewijzen dat het lachgas een groot probleem is in Neder-Betuwe zijn er niet. Maar er is niemand die gelooft dat de bij station Opheusden gevonden grote hoeveelheid lege lachgaspatronen gebruikt zijn om soezen vol te spuiten met slagroom.

Rommel op straat

De gemeenteraad vindt het jammer dat het lachgas voor rommel zorgt op straat (lege lachgaspatronen en ballonnen), maar nog veel erger dat het schadelijk voor de gezondheid kan zijn voor de vaak jeugdige gebruikers. Lachgas klinkt leuk maar is het niet. 

Quote

Het kan ook gevaarlijk zijn als iemand een auto gaat besturen na gebruik van lachgas.

Jan Eerbeek

Jan Eerbeek (SGP): ,,Dan kan je denken aan het bevriezen van de longen, het verslavingsrisico, oorpijn, blijvende gehoorschade en zuurstoftekort in de hersenen. Langdurig lachgasgebruik leidt ook tot bloedarmoede en neurologische stoornissen. Het kan ook gevaarlijk zijn als iemand een auto gaat besturen na gebruik van lachgas.’’

De gemeenteraad dringt er in een motie op aan dat het college afspraken gaat maken met de horeca en de winkels. Er moet een verbod komen op de verkoop, vergunningen om tot lachgasverkoop over te gaan moeten niet afgegeven worden. 

Ook moet in de Algemene Plaatselijke Verordening vastgelegd worden dat gebruik van lachgas op straat niet toegestaan is. 

Unanieme oproep van de gemeenteraad

De unanieme oproep van de gemeenteraad wordt door burgemeester Jan Kottelenberg ter harte genomen, maar wel met een kanttekening: 

,,We zijn in overleg binnen ons politiedistrict De Waarden om te komen tot een gezamenlijke aanpak. Zodat de politie als ze de gemeentegrens tussen bijvoorbeeld Tiel en Neder-Betuwe passeren rijdt niet hoeft te denken dat daar weer totaal andere regels gelden.’’

Een gezamenlijke aanpak is effectiever. Maar Kottelenberg neemt de visie van de gemeenteraad zeker mee naar het overleg met de andere gemeenten in Rivierenland. Ook daar maken ze zich zorgen over het lachgasgebruik.

Rivierenland