Volledig scherm
EIKEN PROCESSIERUPS FOTO COR DE KOCK © COR DE KOCK

Neder-Betuwe doet proef met bestrijding eikenprocessierups

OPHEUSDEN - Hoe krijg je de eikenprocessierups er het beste onder? En welk middel veroorzaakt de minste schade aan de natuur? Dat wordt nu uitgeprobeerd in Neder-Betuwe. 

Een groot onderzoek in Neder-Betuwe moet het voor eens en altijd uitwijzen: welk bestrijdingsmiddel van de eikenprocessierups werkt het beste? Niet alleen dit seizoen, maar ook op de lange termijn. Daarvoor wordt het bosgebied in drie delen geknipt, waarbij elk deel op een andere manier wordt behandeld. De gemeente en Avri - verantwoordelijk voor de uitvoering - hebben daarbij nauw contact met Wageningen Universiteit.

Aaltjes of bacteriën

Het is niet toevallig dat juist Neder-Betuwe deze proef houdt. ,,Wij willen het laanboomcentrum van Europa zijn, en dan zijn we het aan onze stand verplicht’’, zegt wethouder Stefan van Someren. Dat van elke boom bekend is hoe het verloop van de eikenprocessierups vorige keer was, is handig bij dit onderzoek. ,,Zo hebben we referentiemateriaal om te bekijken wat het best werkt.’’

Volledig scherm
Avri zet spuitwagens in bij de bestrijding van de eikenprocessierups. © West Betuwe

In totaal staan er zo’n 3.500 eiken in de gemeente die onder verantwoordelijkheid van de gemeente vallen. Een derde van het bestand wordt preventief bestreden met aaltjes. Het tweede deel van de bomen krijgt een behandeling met bacteriën en bij het derde deel wordt alleen ingegrepen als de eikenprocessierups problemen begint te veroorzaken. De dieren worden dan weggezogen, een methode die meer wordt gehanteerd.

Parasiteren op insectenlarven

Aaltjes zijn een biologisch wapen in de strijd tegen de eikenprocessierups. Dit kleine wormpje - 0,3 tot 0,7 millimeter groot slechts - is een natuurlijke vijand van de eikenprocessierups. Hij parasiteert op insectenlarven en doodt zo 70 tot 100 procent van de rupsen. Bij de bacteriën wordt ook gespoten, maar dan met het bacteriepreparaat Bacillus thuringiensis, een soort die eveneens parasiteert op insectenlarven. Onder de naam Xentari is het ook voor particulieren te koop. 

Bij het onderzoek wordt niet alleen gekeken bij welke methode de minste rupsen overblijven, maar ook hoe het de rest van de natuur vergaat. ,,De neveneffecten zijn ook van belang’’, stelt Van Someren. ,,Aaltjes eten bijvoorbeeld larven, maar als je spuit en ze komen ook in ander groen terecht, wat gebeurt er dan met andere insectenlarven? Wat is het effect op andere dieren?’’ 

De preventieve bestrijding met aaltjes en bacteriën is al begonnen. Van Someren: ,,Gelukkig is het relatief koud, dat betekent dat de rupsen niet zo snel tot ontwikkeling komen.’’ Hij hoopt dat de resultaten eind van de zomer beschikbaar zijn. ,,Dat slaan we op in de database van Avri en daar kunnen ook andere gemeenten gebruik van maken.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland