Volledig scherm
Foto ter illustratie: de dorpskern van Opheusden. © Raphael Drent

Neder-Betuwe houdt monumentenlijst kritisch tegen het licht: ‘Alleen behouden wat echt nodig is’

KESTEREN - Eigenaren van gemeentelijke monumenten in Neder-Betuwe moeten er rekening mee houden dat hun pand over een paar jaar zo van de monumentenlijst kan verdwijnen. De gemeente houdt de monumentenlijst de komende jaren goed tegen het licht en wil alleen behouden wat echt nodig is. 

,,Stel we hebben tien vergelijkbare boerderijen die allemaal op het monumentenlijst staan. Dan kun je je afvragen: waarom zouden we ze allemaal als monument moeten behouden? Je zou er dan voor kunnen kiezen om de best bewaarde boerderij als gemeentelijk monument te behouden en de andere van de lijst af te voeren‘’, zegt wethouder Hans Keuken. ,,Als een pand aangewezen is als monument levert het immers niets op voor de bewoners, terwijl ze wel met allerlei beperkingen te maken krijgen.’’

Quote

Per object wordt de komende tijd bekeken wat de situatie is en hoe het er voor staat

Ook aandacht aan de schatkaart 

Het aanpassen van de gemeentelijke monumentenlijst heeft een tijd op zich laten wachten en dus wil de gemeente het nu goed aanpakken. Daarbij wordt ook de schatkaart van Neder-Betuwe meegenomen. Inwoners hebben daarin aangegeven wat echt het moeite van het bewaren waard is in de gemeente. 

,,Nu gaan we kijken of er ook panden aangedragen staan die op de monumentenlijst moeten. Per object wordt de komende tijd bekeken wat de situatie is en hoe het er voor staat.’’ Daarna zal een bedrijf per object en aanbeveling doen om iets niet of wel te behouden. Uiteindelijk is dat ook aan de raad.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland