Volledig scherm
De gemeente zorgt voor de bloemen. de buurtbewoner voor het onderhoud. © Peter Nicolai

Neder-Betuwe trekt samen op met inwoners om buurt te verfraaien

OPHEUSDEN - Het openbaar groen in Neder-Betuwe wordt - als het aan het college ligt - niet alleen een zaak van de gemeente. Inwoners die hun buurt willen aankleden met bloemperken of ideeën hebben over nieuwe bomen worden uitgenodigd voor de 'groene inloopspreekuren' van de gemeente op 5, 11 en 13 september.

Volgens Stefan van Someren zijn er tijdens de drie bijeenkomsten in september adviseurs aanwezig die initiatieven voor een verfraaiing van de wijk handen en voeten geven. ,,Zij helpen met het ontwikkelen van de plannen’’, zegt de wethouder met openbaar groen in zijn portefeuille. De gemeente beschikt over budget, maar betrekt de inwoners nadrukkelijk bij de het onderhoud van de jonge aanplant. 

Eigenaarschap

Een kostenbesparing wil Van Someren dat niet noemen. ,,Ik praat liever over eigenaarschap’’, zegt de bestuurder. ,,Als het beheer van het groen bij de bewoners komt te liggen, blijkt dat in de praktijk goed uit te werken. De bewustwording wordt groter. Iemand die een perkje vervuilt, wordt daar eerder op aangesproken.’’

Voor een beter beeld van de buurt, zijn er legio mogelijkheden. Dat kunnen ook al boombankjes zijn, een bijenlint, een insectenhotel, de moestuinbank, hanging baskets of zelfs een schutting van wilgentenen. 

De inloopspreekuren zijn in Dorpshuis Hoge Hof in Echteld (5 september 17.30 - 19.30 uur), Dorpshuis Dodewaard (11 september 17.30 - 18.30 uur), Dorpshuis Ochten (11 september 19.00 - 20.00 uur), het gemeentehuis in Opheusden (13 september 17.30 - 18.30 uur) en Ons Dorpshuis in Kesteren (13 september 19.00 -20.00 uur).  

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland