Schepen in de Waal
Volledig scherm
Schepen in de Waal © Eveline Van Elk

Neder-Betuwe wil meezoeken naar locatie om benzeen kwijt te raken

OPHEUSDEN - Neder-Betuwe wil met een andere gemeente langs de rivier nadenken over nieuwe locaties voor ontgassingsinstallaties of proeven hiermee. In de eigen gemeente ziet burgemeester Jan Kottelenberg daar geen ruimte voor. 

De laatste week is veel te doen over illegale lozingen van het kankerverwekkende benzeengas op de Waal en de Rijn, door schepen die speciaal hiervoor bij Lobith de grens oversteken. Bronnen melden de Gelderlander dat het om honderden keren per jaar gaat, de provincie Gelderland zegt deze omvang 'niet te herkennen'. 

Niet duidelijk

Quote

Wij willen natuurlijk wel ons steentje bijdragen

Jan Kottelenberg, Gemeente Neder-Betuwe

SGP en Gemeentebelangen hebben hierop raadsvragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders. Of er ook langs Neder-Betuwe wordt gevaren om te ontgassen, kan het college van burgemeester en wethouders niet zeggen. Ook is niet duidelijk of er sprake is van risico voor de inwoners van de gemeente. Eén ding is duidelijk wat Neder-Betuwe betreft: de gemeente heeft geen rol als handhaver, dat is aan de provincie. 

,,Maar natuurlijk willen we met andere gemeenten nadenken en ons steentje bijdragen’’, zegt Kottelenberg. Hij wijst op het Nijmeegse bedrijf 24/7 Nature Power, dat heeft aangegeven benzeengas om te willen zetten in energie. Daarvoor zijn wel geschikte locaties nodig, en die zijn er in Neder-Betuwe in ieder geval op dit moment niet. ,,Wij hebben alleen een overnachtingshaven, en daar kan zoiets niet.’’

Geen zorgen

Kottelenberg stelt dat inwoners zich geen zorgen hoeven te maken: ,,Er is geen enkele reden op dit moment om te denken dat de volksgezondheid gevaar heeft gelopen of gevaar loopt. Maar het is wel een probleem dat opgelost moet worden.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland