Volledig scherm
PREMIUM
. © Shutterstock

Noem mij, bevestig mijn bestaan

blogAfgelopen week hoorde ik voor het eerst van ‘stil geboren baby’s’. Voor wie het niet weet: het is een omschrijving voor kindjes die voor of rond de geboorte overlijden. Een vriendelijker benaming dan doodgeboren kind, vind ik persoonlijk. 

Rivierenland blogt
Journalisten van de redactie Rivierenland van De Gelderlander schrijven over wat hen bezighoudt en opvalt.

Volledig scherm
© Foto Raphael Drent
Quote

Iedereen die een bevalling heeft meegemaakt, weet dat er één moment is waarop iedereen wacht: het eerste huiltje waarmee een baby een teken van leven geeft

Je kunt je er ook onmiddellijk wat bij voorstellen. Iedereen die een bevalling heeft meegemaakt, weet dat er één moment is waarop iedereen wacht: het eerste huiltje waarmee een baby een teken van leven geeft. Als dat niet komt, is dat een onbeschrijflijke stilte. 

‘Beater verleeze dan dat ge ’t noeit het gehad’, zong een kennis jaren geleden zachtjes voor zich uit. Hij had te horen gekregen dat zijn lief ongeneeslijk ziek was en hield zich vast aan deze tekst. En inderdaad, ook al doet rouw pijn, schuurt het, wrikt het stukken uit je hart, er zijn ook de herinneringen aan de liefde die er was en aan de mooie momenten.

Met een stil geboren kindje is dat anders. Je hebt geen eerste lachje om te onthouden, geen herinneringen om op te halen. ‘Het is net of er nooit iets was gebeurd’, zei een moeder afgelopen week tegen me. Meer dan veertig jaar geleden was haar zoontje geboren, maar nog altijd droeg ze de pijn mee. Niet alleen van het verlies, ook van de ontkenning uit de omgeving. Toen ze thuiskwam uit het ziekenhuis was de babykamer opgeruimd en kon ze het het kind niet aangeven bij de gemeente: het bestond simpelweg niet. 

Nu mocht ze alsnog haar kind laten registreren dankzij een wetswijziging. En al was het verdriet er nog steeds, er was blijdschap bij gekomen. Haar kind bestond. Het is nog steeds stil, maar heeft nu wel een naam. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland