Volledig scherm
Paleis van Justitie in Arnhem. © ANP

OM eist cel voor man die grondstof voor speed vervoerde

ARNHEM/OCHTEN - Een 32-jarige Eindhovenaar hoorde vandaag een jaar cel tegen zich eisen omdat hij in Ochtend werd betrapt toen hij in een busje vol apaan reed. Apaan is één van de belangrijkste grondstoffen voor de productie van de speed.

In het busje stonden meerdere vaten. Onderzoek wees uit dat de man genoeg van de stof bij zich had om 505 kilo speed te maken.

Aangehouden
De Eindhovenaar werd in de ochtend van 16 oktober 2014 staande gehouden op een carpoolplaats. Agenten vonden dat de man zich vreemd gedroeg en vroegen hem de deuren van het busje te openen. In het voertuig weden de vaten gevonden.

Opgebeld
Een onbekende opdrachtgever had de Eindhovenaar dat najaar opgebeld met de vraag om in de avond van 15 oktober in een busje naar een bedrijventerrein vlakbij Ochten te rijden. Daar moest hij het voertuig achterlaten om de daarop volgende ochtend weer terug te rijden naar Eindhoven. Volgens de man is het busje die nacht in Ochten volgeladen.

Schulden
De Eindhovenaar had forse schulden en zou voor de klus 300 euro krijgen van de opdrachtgever. Wie die opdrachtgever is, weigert de man te vertellen. Uit angst, zo vertelde hij aan de rechtbank. Verder zei de man geen idee te hebben gehad wat er in de tonnen zat. „Met terugwerkende kracht dom natuurlijk, had beter moeten nadenken.”

De officier van justitie vindt dat de man had moeten weten wat hij vervoerde. „De omstandigheden waren zodanig vreemd dat de verdachte moest vermoeden dat het iets met drugs te maken zou kunnen hebben.” Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.

Rivierenland