Volledig scherm
De stilgelegde kerncentrale van Dodewaard. © Erik van 't Hullenaar

Onderhandelingen over
ontmanteling kerncentrale 'Dodewaard' mislukt

ARNHEM/DODEWAARD - De onderhandelingen over de ontmanteling van de kerncentrale in Dodewaard zijn mislukt. De Nederlandse staat en de energiebedrijven zijn niet tot een akkoord gekomen over wie geld op tafel moet leggen als die ontmanteling duurder uitpakt.

De kwestie sleept al jaren. De centrale is al sinds 1997 buiten gebruik. Alle splijtstofstaven zijn eruit gehaald, de centrale is dichtgemetseld. Het wachten is op de sloop van het betonnen blok langs de Waal. Die is pas gepland in 2045. 

Fonds

Een speciaal fonds moet dan genoeg gegroeid zijn om daarmee de geraamde kosten van zo'n 180 miljoen euro te kunnen dekken. Er zou nu 60 miljoen euro in een fonds zitten. De eigenaar van de centrale is de Gemeenschappelijke Kernenergiecentrale Nederland (GKN). Daarachter gaan vier grote energiebedrijven schuil: Vattenfall, Engie, Uniper en EPZ. 

Deze vier en het kabinet verschillen van mening over de vraag of er genoeg geld bijeengebracht wordt om de ontmanteling te betalen. Er loopt een rechtszaak over. Het GKN laat in een persbericht weten dat de vier bedrijven 25 miljoen euro extra op tafel wilden leggen. De staat zou dan de aandelen GKN moeten overnemen en zou daarmee verantwoordelijk worden voor de ontmanteling. Dat wil het kabinet niet. Dat vindt dat de energiebedrijven die taak moeten uitvoeren. Dat aanbod is door minister van Financiën Hoekstra en staatssecretaris Van Veldhoven afgewezen. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Aanslag, steekpartij, overval; aan criminaliteit geen gebrek in Rivierenland
    PREMIUM
    CRIMINALITEIT

    Aanslag, steekpar­tij, overval; aan criminali­teit geen gebrek in Rivieren­land

    TIEL - Het is onrustig in Rivierenland. De politie heeft de handen vol aan onderzoeken naar een moordaanslag, verschillende steekpartijen – al dan niet met dodelijke afloop –, drugshandel, wapengekletter en overvallen; de recherche verveelt zich niet. Voor zover bekend hebben de veel van de zaken niets met elkaar te maken, maar het maakt wel duidelijk: aan criminaliteit geen gebrek.

Rivierenland