Sem Arends (tweede van rechts) toont een revolver tijdens zijn lezing over de Tweede Wereldoorlog.
Volledig scherm
Sem Arends (tweede van rechts) toont een revolver tijdens zijn lezing over de Tweede Wereldoorlog. © William Hoogteyling

Opheusden vergeet zijn oorlogsverleden niet

OPHEUSDEN - De oorlog is nog lang niet vergeten in Opheusden. Het dorp lag in 1940 en 1944/45 langdurig in de vuurlinie en er zijn mensen die daarover beeldend kunnen vertellen. Dat gebeurde maandagavond in het gemeentehuis, al was dat niet louter door mensen die het echt hebben meegemaakt.

Ook Sem Arends, de 22-jarige Opheusdenaar die heel veel onderzoek doet naar de oorlogsjaren in zijn dorp, was met diverse attributen en films aanwezig. De organisatie was in handen van Comité 4/5 mei Opheusden, eerder waren er al drukbezochte verhalenavonden in Kesteren en Ochten. 

Verzetsheld Van Zanten

Naast Sem Arends was er een interview met schrijfster Conny van der Heyden over haar boek over de Kesterense verzetsheld Johannes van Zanten. Daan Viergever haalde met evacués herinneringen op aan de ‘Battle of Opheusden‘, een bloedige slag in 1944. 

Sem Arends draagt een mannequin met geallieerde kleding naar zijn plaats tijdens zijn lezing over de Tweede Wereldoorlog.
Volledig scherm
Sem Arends draagt een mannequin met geallieerde kleding naar zijn plaats tijdens zijn lezing over de Tweede Wereldoorlog. © William Hoogteyling

Rivierenland