Volledig scherm
© William Hoogteyling

Overleg over camera Rijnbrug

KESTEREN/RHENEN - Neder-Betuwe gaat overleggen met de politie, Buren en Rhenen over de herplaatsing van een camera op de Rijnbrug tussen Kesteren en Rhenen. Zo'n camera zou criminaliteit moeten tegengaan.

Op de brug hing ooit een ANPR-camera van de politie, maar die is op een gegeven moment weggehaald om financiële redenen. Een Automatic NumberPlate Recognition scant kentekens van passerende voertuigen, om daarna te kijken of die op naam staan van mensen die worden gezocht vanwege strafbare activiteiten, of die bijvoorbeeld boetes hebben openstaan. 

Gestolen

ANPR wordt ingezet bij rechercheonderzoek of de opsporing van gestolen auto's. Een kenteken wordt alleen bewaard als hij herkend wordt: staat hij niet in het referentiebestand van de politie, dan wordt hij gelijk gewist.

Zo'n camera is, zeggen burgemeester en wethouders, een extra paar ogen voor de politie op de weg. Een camera op de Rijnbrug geeft de politie meer informatie over hoe de criminele vervoersstromen gaan, dus waar daders na misdrijven heen vluchten. 

Geen zin

Op vragen van de SGP-fractie stelt het college dat overlegd wordt met de politie hoeveel zo'n camera kost. Daarnaast wordt gevraagd of, als er weer zo'n camera zou komen, de politie die ook zou gaan gebruiken bij hun werk. Want als dat 'niet geborgd is, heeft het voor de betrokken gemeenten geen zin om de camera's aan te schaffen', waarschuwen burgemeester en wethouders. 

Neder-Betuwe heeft inmiddels contact gelegd met Rhenen over de mogelijke terugkomst van een camera, en bij vervolggesprekken wordt ook Buren betrokken, waar de brug ook overheen loopt. SGP hoopt dat Neder-Betuwe naast de buurgemeenten ook de provincies en Rijkswaterstaat vraagt om een tegemoetkoming in de kosten. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland