De Rijnbrug tussen Kesteren en Rhenen.
Volledig scherm
De Rijnbrug tussen Kesteren en Rhenen. © Sven Menschel

Politie hoopvol over camera op Rijnbrug tegen inbrekers

KESTEREN/ RHENEN - Inwoners van Kesteren, Opheusden, Ochten, Dodewaard en andere kernen van Neder-Betuwe worden steeds minder het slachtoffer van woninginbraak. Toch gebeurt het nog te vaak. Hun spullen verdwijnen dan in noordelijke richting.

Dieven uit Midden-Nederland maken vaak gebruik van de Rijnbrug bij Kesteren en Rhenen om hun slag te slaan in de dorpen nabij de Rijnbrug. De politie is hoopvol dat er nu snel een camera komt te hangen bij de Rijnbrug om die inbrekers te kunnen achterhalen.

Daling woninginbraken

Het aantal woninginbraken in de gemeente Neder-Betuwe loopt weliswaar terug - 24 in 2019, 35 in 2018 - maar de politie weet dat er velen toch spoorloos weten te ontsnappen via de Rijnbrug. Met de plaatsing van een ANPR-camera, die kentekens registreert en herkent, op de Rijnbrug kan de politie terug kijken wie er voor of na een inbraak in Kesteren, Opheusden of Lienden over die Rijnbrug rijdt.

Die dorpen zijn voor de politie zogeheten hotspots, waar vaker dan gemiddeld wordt ingebroken of een poging tot inbraak wordt gedaan.

Camera’s op de brug

Verdachten zijn dan vaker op te sporen dan nu het geval is. Volgens Erik Bomhof, teamchef van de politie in Neder-Betuwe valt binnen een paar maanden de beslissing of er zo’n camera op de Rijnbrug mag komen: ,,Ik heb mij laten vertellen dat de Rijnbrug ergens bovenaan staat op de lijst met kansrijke locaties. Het zou ons zeker helpen om het oplossingspercentage verder te verhogen. We weten dat ze vaak via die brug snel de Betuwe inrijden, ergens hun slag gaan en weer verdwijnen.’’

De laatste jaren is het oplossingspercentage van gemelde misdrijven gestegen in de richting van veertig procent: ,,De trend is mooi, maar we willen natuurlijk nog verder omhoog.’’ De politie weet zich in haar actie om de ANPR-camera te plaatsen gesteund door de gemeenten Buren en Neder-Betuwe, die er al langer voor pleiten.

Elektrische fietsen

Het valt op dat inbrekers het steeds vaker voorzien hebben op e-bikes. Het aantal diefstallen van deze elektrische fietsen neemt elk jaar toe. Dit laatste is overigens geen tendens voor Neder-Betuwe alleen. Overal in het land neemt deze vorm van diefstal sterk toe.

Rivierenland