Professionele burgerwachten zijn ‘failliet van onze rechtstaat’, maar worden ook toegejuicht
NIJMEGEN - Op verzoek van het CDA komt minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid mogelijk nog dit jaar met spelregels voor burgerwachten, zoals de appgroep Neder-Betuwe.
In de nieuwe beleidsregels staat hoe politie en justitie moeten omgaan met burgers die actief de straat op gaan om de onveiligheid in hun woonplaats te bestrijden.
Nederland telt duizenden digitale buurtpreventiegroepen, waarin burgers de veiligheid in hun buurt in de gaten houden. Nergens zijn de appgroepen zo professioneel opgezet als in de Neder-Betuwe en Kootwijkerbroek. Hier werkt men met drones en geavanceerde communicatieapparatuur.
Politie kan jaloers zijn
Daarmee vormen ze een burgerwacht waar de politie jaloers op kan zijn, vindt Klaas Wilting, oud-woordvoerder van de politie Amsterdam. ,,Het is prima wat deze brave huisvaders doen. Tegelijk geeft dit het failliet van onze rechtstaat aan”, reageert hij op Twitter.
CDA-Kamerlid Chris van Dam juicht het bestaan van appgroepen vol actieve burgers juist toe. ,,Er gebeurt nogal wat op het platteland. Qua ondermijning en met dierenactivisten die middenin de nacht plotseling in je stal gaan zitten. Dan is het niet raar dat mensen dit gaan doen. Veiligheid is niet van de overheid. Veiligheid is primair van de burger zelf. Als wij alles bij de overheid neerleggen en niet zelf de verantwoordelijkheid nemen om onze kinderen goed op te voeden of ons huis te beveiligen, dan wordt het pas helemaal ingewikkeld in Nederland.”
Op zijn verzoek komt er één lijn in de onderlinge samenwerking en het delen van informatie. ,,Er zijn gemeenten waar de politie twee delen van kenteken geeft, in andere geven ze er vier, en in weer andere gemeenten deelt de politie het gehele kenteken met burgers. Dat kan bij één nationale politie toch niet de bedoeling zijn. En vaak als er een nieuwe wijkagent komt moet de samenwerking weer opnieuw worden opgebouwd.”
‘Treurig dat ze dit uit onvrede doen’
PvdA-Kamerlid Attje Kuiken heeft het verhaal over de Neder-Betuwe met tweeledig gevoel gelezen. Zij vindt het ‘positief’ dat burgers zich inzetten voor de veiligheid in hun eigen omgeving. ,,Omdat ze nauw samenwerken met de politie verwacht ik dat ze zich aan de grenzen van de wet houden. Treurig is wel dat deze mannen dit uit onvrede zijn gaan doen. In landelijke gebieden heeft de politie te weinig capaciteit om aanwezig te zijn. Minister Grapperhaus moet zich dat aantrekken. Er worden steeds meer agenten uit landelijk gebieden weggetrokken om de landelijke drugcriminaliteit te bestrijden. Mijn zorg is dat dat alleen maar erger gaat worden.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Buikvet ontstaat door te veel en te slechte voeding: zo kom je ervanaf
Aan het begin van het jaar gaan we massaal op de gezonde toer. Ook dat buikje moet weg, zodat ons lichaam weer ‘strandklaar’ is. Maar dat blijft een lastige. Wat kun je doen? -
PREMIUM
Avri wil een grote en hypermoderne milieustraat op een andere plek in Medel, dichter bij de snelweg
-
PREMIUMaflevering 1
Hulpkonvooi uit Valburg is op weg naar Oekraïne: ‘Eén lekke band gooit het hele programma om’
De Stichting 4WDCare uit Overbetuwe reist deze maand met een hulptransport naar Oekraïne. De Gelderlander volgt het konvooi van Hans Saris en Jolande Cornelissen, het dagelijks bestuur van 4WDCare, op de voet. Vandaag: het vertrek. -
PREMIUM10
Student heeft geen zin in werken in apotheek, personeelstekort loopt op: ‘We lopen op onze tenen’
Het personeelstekort bij apotheken in de regio is zo groot dat vestigingen tijdens pauzes sluiten. Volgens apothekers beginnen studenten niet meer aan de opleiding tot assistent, omdat ze bang zijn voor discussies met klanten aan de balie. -
Mijn bevalling
Doete is verloskundige en heeft een ‘droombevalling’: ‘Ik voelde dat ik al op 9 centimeter zat’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Verloskundige Doete Reitsma (33) wist zeker dat ze in het ziekenhuis wilde bevallen, tot ze zwanger werd.
-
Jong stel gaf Henks geld uit terwijl hij zwaargewond was • Beja lijkt sprekend op prinses Beatrix • Kinderen vinden schat in het bos
Geen tijd gehad om het nieuws te volgen? Wij hebben de oplossing. De Gelderlander zet elke dag de belangrijkste berichten op een rij. Dit is een selectie van het nieuws van 31 januari. -
-
-
nieuws gemist?
Spookrijder rijdt tientallen kilometers over A12 en crasht • Legervoertuig valt stil op Velperbroekcircuit
Geen tijd gehad om het nieuws te volgen? Wij hebben de oplossing. De Gelderlander zet elke dag de belangrijkste berichten op een rij. Dit is een selectie van het nieuws van woensdag 1 februari. -
PREMIUM
Oeps, paaltje geraakt: is het goedkoper om schade te claimen of zelf te betalen?
Rijd je jarenlang schadevrij, dan krijg je een forse no-claimkorting op je autoverzekering. Die kan oplopen tot wel 85 procent. Maar hoe werkt die korting precies? En wat is nou wijsheid als je per ongeluk een paaltje hebt geraakt?
17 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerGerrit Louter
Hugo
Mario
Wikke
niet