Marien Klein, SGP-wethouder in Neder-Betuwe
Volledig scherm
Marien Klein, SGP-wethouder in Neder-Betuwe © Gemeente Neder-Betuwe

PvdA 'verklapt’ wie er blanco heeft gestemd op de nieuwe wethouder uit Kesteren

OPHEUSDEN - Het was een geheime stemming. Maar inmiddels is volstrekt duidelijk wie er blanco gestemd hebben bij de benoeming van Kesterenaar Marien Klein tot de nieuwe (tweede) SGP-wethouder in de gemeente Neder-Betuwe.

Met zestien stemmen vóór en drie blanco stemmen ging de gemeenteraad akkoord tijdens een geheime stemming.  Als er over personen gestemd wordt gebeurt dat meestal in een geheime schriftelijke stemming. 

PvdA-fractievoorzitter en oppositieleider Jan Woldberg gaf echter in een stemverklaring aan dat zijn partij, met drie raadsleden, ook vóór had gestemd. Zijn partij vond een vierde wethouder weliswaar niet nodig, maar zag geen reden om tegen Klein als persoon te stemmen.

Na afloop gaf de drie leden tellende fractie van Gemeentebelangen, de andere oppositiepartij, aan niet blij te zijn met de stemverklaring van Woldberg. Omdat daarmee voor iedereen duidelijk was dat de blanco stemmen van hen afkomstig waren. En er dus nog maar weinig overbleef van de geheimhouding van de stemmen.

Rabobank

Klein (45) is de opvolger van Hans Keuken. Hij vormt een college met burgemeester Jan Kottelenberg en de wethouders Nees van Wolfswinkel (SGP), Herma van Dijkhuizen (CDA) en Stefan van Someren (VVD). De SGP bezet acht van de negentien raadszetels in Neder-Betuwe en de aanhang van de staatkundig gereformeerden groeit de laatste verkiezingen gestaag door. 

Klein was tot voor kort werkzaam bij Rabobank Gelderland-Zuid. Hij was bestuurlijk actief binnen de SGP en de laatste jaren de succesvolle campagneleider bij de verkiezingen. 

Rivierenland