Volledig scherm
Matthijs Hazeleger laat zien dat het blad vol stekels ziet. © Matthijs Hazeleger

Reuzenlelie in IJzendoorn in bloei

IJZENDOORN - In IJzendoorn staat de Victoria Cruziana in bloei. Deze reuzenlelie ligt bij kwekerij Nelumbogarden in een vijver. Buiten. Dit is bijzonder, omdat de lelie over het algemeen gehouden wordt in kassen van botanische tuinen. ,,Het is een beetje een uit de hand gelopen hobby’’, geeft Matthijs Hazeleger toe.

De Victoria Cruziana staat erom bekend dat deze zo groot en sterk wordt, dat je er een baby op kunt leggen. Hij komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. De lelies in IJzendoorn zijn nu één meter breed. ,,De stengel en het blad zitten vol stekels, je kunt ze niet met blote handen oppakken.’’ vertelt Hazeleger.

Hij geeft aan dat het bijzonder is dat de plant in ons klimaat buiten zo kan uitgroeien. ,,Door de hete zomer bloeit hij dit weekend buiten. We hebben hem vanaf mei bemest en dat resulteert in de eerste bloeiende knop vanavond.’’

De nachtbloeier is de eerste avond een witte bloem en verandert de tweede avond in een roze, aldus Hazeleger. ,,Daarna verdwijnt de bloem weer onder water.’’

Vanwege dit bijzondere fenomeen wordt de tuin opengesteld voor publiek. De reuzenlelie kan dit weekend worden bekeken tussen 10.00 uur en 17.00 uur op zaterdag en op zondag tussen 12.00 uur en 17.00 uur.

Volledig scherm
De reuzenlelie in knop. © Matthijs Hazeleger
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland