‘Snel extra geld verdienen’ met verkoop lachgas langs de A15 gaat niet door

OCHTEN - Een 40-jarige man uit Tiel is vannacht bekeurd voor clandestien vervoer van lachgas. De bus waarin zestien cilinders met het gas werden vervoerd, werd gecontroleerd op een parkeerplaats langs de snelweg A15 bij Ochten. 

Het voertuig viel agenten kort na middernacht op. Twee personen stonden bij de laadruimte van de bus, die was geopend, meldt de politie maandag.

Voor de bus stond nog een personenauto geparkeerd. Toen de mannen de politieauto zagen, werden de deuren van de bus snel gesloten en een van de mannen liep naar de personenauto. 

Extra geld verdienen

Cilinders met lachgas op archiefbeeld.
Volledig scherm
Cilinders met lachgas op archiefbeeld.

Duidelijk werd al snel dat de man in de personenauto lachgas wilde kopen van de bestuurder van de bestelbus. De agenten zagen dat in de bestelbus zestien grote cilinders met lachgas stonden. De bestuurder verklaarde volgens de politie dat hij snel wat extra geld wilde verdienen. 

Voor het bedrijfsmatig vervoer stelt de Wet Vervoer Gevaarlijke Stoffen strenge eisen, bijvoorbeeld aan het vervoermiddel maar ook aan de bestuurder. De man bleek niet in het bezit van de juiste certificaten voor het vervoer. 

Verder waren er bijvoorbeeld geen borden of waarschuwingen op de bus aangebracht om aan te geven dat de bus gevaarlijke stoffen vervoerde en niet geventileerd was. De bestuurder krijgt proces-verbaal voor deze overtredingen.

Rivierenland