Schets nieuwbouwwijk Broedershof Echteld
Volledig scherm
Schets nieuwbouwwijk Broedershof Echteld © Gemeente Neder-Betuwe

Spanning loopt op rond Broedershof: krijgt Echteld eindelijk de nieuwe woonwijk?

ECHTELD - Krijgt Echteld nou eindelijk die nieuwe woonwijk waar veel inwoners van het vergrijzende en krimpende dorp al meer dan twintig jaar om vragen? Dat moet komende zomer duidelijk worden.

En het staat allerminst vast, zo bleek vorige week toen het college de gemeenteraad  van Neder-Betuwe digitaal informeerde over lopende projecten. Het project Broedershof ligt voor bij de Raad van State. En of de vijftig nieuwe huizen er komen hangt af van het oordeel van 's lands hoogste rechtscollege.

Spuitzones

Het probleem zit hem vooral in de spuitzones van nabijgelegen agrarische ondernemers. Is het toegestaan om binnen vijftig meter van zo'n spuitzone nieuwe huizen te bouwen? Volgens de ontwikkelaar is dat mogelijk, maar agrarische ondernemers vrezen dat ze beknot worden in hun mogelijkheden. Het wordt spannend, want als de rechters instemmen met de bouw binnen vijftig meter zal er sprake zijn van nieuwe jurisprudentie. Waar veel agrarische gemeenten dan gebruik van zullen maken. Wethouder Nees van Wolfswinkel wacht het oordeel af: ,,We weten niet hoe het eindigt.’’

Duizend

Echteld telt nog maar ruim duizend inwoners en is voorbijgestreefd door buurdorp IJzendoorn. Broedershof is gepland langs de Ooisestraat.

Rivierenland