Volledig scherm
DFS tegen Dodewaard op het sportpark van Dodewaard. © eveline van elk

Sportpark Dodewaard moet gaan bruisen

DODEWAARD - Een plek waar overdag gehandicapten of kinderen terechtkunnen om te sporten, waar mbo- en hbo-studenten les krijgen én lesgeven en waar inwoners niet per se lid hoeven te worden van een sportvereniging, maar ook aan flexibel sporten kunnen doen.

Dat is de bedoeling met het sportcomplex in Dodewaard, dat een vitaal sportpark moet worden. Nu is er overdag weinig te beleven op de meeste sportparken, bij De Eng moet het straks gaan bruisen van alle activiteiten.

Burgemeester en wethouders van Neder-Betuwe steken 40.000 euro in zowel de komst van een sportparkmanager als een verenigingsondersteuner. Deze komen van Healthclub Juliën, het sportbedrijf in Lienden waarmee Neder-Betuwe nu al samenwerkt. Zij moeten ervoor zorgen dat de sportverenigingen beter met elkaar gaan samenwerken. 

Proef van vier jaar

Het gaat om een proef van vier jaar. In die tijd moet het sportpark zich ontwikkelen tot een gebied waar de hele dag bedrijvigheid is, waar sportverenigingen samenwerken om een gezamenlijk aanbod van sportieve en maatschappelijke activiteiten te presenteren. Over twee jaar is er een evaluatie, om te kijken hoe ver de zaken gevorderd zijn.

VV Dodewaard, die nu al op sportpark De Eng voetbalt, heeft aangegeven wel in te zijn voor samenwerking met andere verenigingen om zo een breder aanbod te bieden. Hetzelfde geldt voor de voetbalclubs DFS (Opheusden), VV Kesteren, VV Echteld en Uchta (Ochten). De clubs kunnen zorgen voor flexibel sporten, maar ook sportevenementen als mudruns en toertochten zijn volgens de gemeente steeds gewilder. ‘Dit vraagt iets van de manier waarop sportverenigingen hun aanbod organiseren.’

Meer variatie in bewegingslessen

Het vitale sportpark borduurt voort op de proef die er al is met sport voor leerlingen van de twee basisscholen. Studenten van het CIOS geven in de sporthal les aan de scholieren, waardoor de kinderen meer variatie krijgen aan bewegingslessen. De kinderen zouden prima structureel gymonderwijs kunnen krijgen op het park. 

Quote

We mikken op beweegles­sen voor kwetsbare groepen, maar ook op voor-, tussen- en naschoolse opvang

wethouder Herma van Dijkhuizen

Voor studenten van ROC Rivor en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) is een belangrijke rol weggelegd. Zij kunnen zelf op het sportpark les krijgen van hun docenten en het geleerde direct in praktijk brengen in hun lessen aan basisschoolleerlingen.

,,We mikken op beweeglessen voor kwetsbare groepen, maar ook op voor-, tussen- en naschoolse opvang’’, zegt wethouder Herma van Dijkhuizen. Door de link met de basisscholen is er mogelijk ook financiering vanuit het onderwijs denkbaar. 

Sport is al jaren een van de speerpunten van Neder-Betuwe. Inwoners sporten te weinig, reden waarom het college werkt aan beleid om dat om te keren.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland