Stil geboren baby Anne ging met de huisarts mee, nu kan moeder Margreet haar toch een plekje geven
Een miskraam heeft altijd forse emotionele impact, onafhankelijk van hoelang de foetus of embryo al gedragen is. ,,Bij een miskraam van een voldragen baby heb je een ‘compleet mensje’ dat je kunt begraven. Bij vroeggeboortes tot 24 weken heb je geen plek om te herdenken en te begraven”, zegt Aly Mijnheer uit Ochten.
Voor de ouders van die laatste groep komen er in de loop van dit jaar drie gedenkbomen op de algemene begraafplaatsen in Ochten, Dodewaard en Kesteren.
Mijnheer is enkele weken geleden gestopt bij een verloskundigenpraktijk in Ochten. Daar kreeg ze als afscheidscadeau, omdat een receptie door corona niet kon, een bedrag waarmee één boom is bekostigd. De resterende 6000 euro hoopt ze de komende maanden als sponsorgeld bij elkaar te sprokkelen.
Anne verloren in 1987
Mijnheer zet zich daar al kleine twee jaar voor in, samen met Margreet Willemsen uit Dodewaard. Zij en haar man Herman verloren in 1987 hun tweede kindje Anne, na elf weken zwangerschap.
,,Stil geboren, zoals het wordt genoemd; want de baby leeft en huilt dus niet. En zoals het toen vrij gebruikelijk was: ik heb Anne maar een kwartiertje in mijn handen gehad, daarna heb ik haar meegegeven aan de huisarts. En ook emotioneel stopte je het weg.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM1
Bewoner overleden na felle brand in Nijmeegse woning
Nijmegen -
PREMIUM11
Corona én lockdowns deden geheugen geen goed: ‘Mensen zijn écht achteruitgegaan’
Veel meer mensen hebben geheugenproblemen dan vóór de coronatijd. Het aantal huisartsbezoeken vanwege geheugen- en concentratieproblemen lag in het eerste kwartaal van dit jaar 24 procent hoger dan in de eerste drie maanden van 2020. Het is mogelijk het gevolg van zowel corona als de maatregelen tegen het virus.Nijmegen -
PREMIUMreportage
Zodra de verloskundige de deur dichttrekt, is het hollen naar de volgende bevalling
Zeventien geboortes per dag zijn op dit moment geen uitzondering in het Bravis Moeder en Kindcentrum (MKC) in Bergen op Zoom, waar het gemiddelde normaliter op zo'n zes baby's per dag ligt. De geboortegolf is daar - net als in de rest van Nederland - een uitdaging voor het personeel. ,,Maar we zetten de schouders eronder en doen het met elkaar.” -
PREMIUM
Sophie (23) fotografeert overleden baby's: ‘Vaak is het de enige herinnering’
Voor haar bedrijf maakt ze portretten van pasgeborenen. Als vrijwilliger doet ze precies het tegenovergestelde: daar fotografeert ze overleden baby's. ,,Bizar dat leven en dood zo dicht bij elkaar liggen.” -
PREMIUMMet video8
Klushuis werd gemiddeld 111.000 euro meer waard, maar is het nu nog de moeite?
Een oud huis kopen, opknappen en vervolgens met veel winst weer doorverkopen. Dat doen onervaren klussers in het nieuwe televisieprogramma De moeite waard?!. Maar is het ‘flippen’ van een huis in deze tijd, met dalende huizenprijzen en hoge rentes, nog wel rendabel?
-
PREMIUM
Talitha begroef haar vroeggeboren kindje in de tuin, op begraafplaats was geen plek: ‘Verdient niemand’
-
-
-
PREMIUM
Energiemarkt verandert: ‘Juiste moment om over te stappen heeft met je persoonlijkheid te maken’
Dalende energieprijzen, een hogere opzegboete per 1 juni en na lange tijd bieden energieleveranciers weer vaste contracten aan. De energiemarkt verandert, maar wat is nu wijsheid om te doen? Voor meerdere jaren een vast contract tekenen, of toch even wachten in de hoop dat de prijzen nog verder dalen? Twee experts geven hun advies. ,,Momenteel heb je nog niet heel veel keuze in energiecontracten, maar ik verwacht dat dit vanaf 1 juni wel komt.” -
PREMIUM2
Hoe ontstaat MS? ‘Meeste mensen krijgen eerste verschijnselen rond hun 30ste’
Vandaag is het Wereld MS Dag. Wat zijn de symptomen van MS - voluit multiple sclerose - en kun je ooit genezen van deze chronische auto-immuunziekte? Prof. Dr. Guy Laureys, neuroloog in het Universitair Ziekenhuis Gent, geeft uitleg over het ziekteverloop. ,,Er is een genetische component, maar ook omgevingsfactoren kunnen het risico op MS vergroten.”
2 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerMaarten Van Herwaarde
A.E.M. van Gend