snoeppot op werk snoepen
Volledig scherm
PREMIUM
snoeppot op werk snoepen © Shutterstock

Supermarkten zien niets in ‘snoepverbod’: ‘De leeftijdscontroles voor drank en tabak gaan al ver’

Dat te veel inwoners van Neder-Betuwe - en de rest van Rivierenland - kampen met overgewicht is niet nieuw. Wel nieuw is dat de gemeente nu echt wil ingrijpen, zelfs in de supermarkt. Maar kan dat wel? En wat vinden inwoners er zelf van?

Snickers, Red Bull, chips en chocomel moeten weg bij de kassa's in de supermarkt. Zo worden Neder-Betuwenaren niet meer in verleiding gebracht. Hoewel dat plan van wethouder Herma van Dijkhuizen hier en daar best kan rekenen op sympathie, lijkt de uitvoering geen haalbare kaart. Filiaalleiders van vier supermarkten in de gemeente geven aan dat ‘de formule bepaalt'. En hoewel hun mening er niet zo toe doet, geeft één van hen toch aan dat hij de bemoeienis van de gemeente niet op prijs stelt.

,,De verantwoordelijkheid wordt te snel bij de aanbieders neergelegd, terwijl die in werkelijkheid ligt bij de opvoeders. We krijgen steeds meer een handhavende rol in de winkel, met leeftijdcontroles op alcohol en tabak. Dat vind ik al te ver gaan.’’ De manager vindt dat je een commerciële instelling niet moet vragen zijn klanten niet te verleiden. ,,Mensen moeten vrij zijn in hun keuze.’’  

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland