De vrijwillige brandweer van Kesteren en Opheusden 'in actie' op een basisschool tijdens een oefening.
Volledig scherm
De vrijwillige brandweer van Kesteren en Opheusden 'in actie' op een basisschool tijdens een oefening.

Tekort aan vrijwilligers? Brandweer Neder-Betuwe heeft juist een wachtlijst

OPHEUSDEN - In vrijwel geheel Nederland kampt de brandweer met een tekort aan vrijwilligers. Eén van de gunstige uitzonderingen is de brandweer in Neder-Betuwe. Daar is zelfs een wachtlijst.

Bij de brandweerkazernes in Dodewaard, Opheusden, Kesteren en Ochten zijn 66 vrijwilligers actief; 65 mannen en één vrouw. Maarten Schuurman is teamleider Neder-Betuwe: ,,We hebben inderdaad zelfs een bescheiden wachtlijst. Dat is bijzonder, maar we kennen het hier niet anders.”

In heel Nederland blijven brandweervrijwilligers gemiddeld acht jaar actief. ,,Hier zie je dat bijna iedereen doorgaat tot ze vanwege hun leeftijd moeten stoppen. De gemeenschapszin en de bereidheid om je in te zetten voor de medemens is hier diep verankerd.’’ Ook het jeugdbrandweerkorps floreert: ,,En dat is toch je aanwas voor de toekomst, heel mooi.’’ 

Quote

Hier zie je dat bijna iedereen doorgaat tot ze vanwege hun leeftijd moeten stoppen.

Vrijwillig brandweerman of -vrouw word je niet zomaar. Je begint met een tweejarige avondopleiding, waar je in totaal 86 lessen van 3 uur bij moet wonen. En daarna volgt nog een traject van blijvende opleidingen en verplichte wekelijkse trainingen.

Beroepskrachten of vrijwilligers

Er is heel lang gediscussieerd of er nog toekomst is voor vrijwilligers in het brandweerkorps, of dat er overgegaan moet worden naar meer beroepskrachten. Ook omdat het aantal vrijwilligers dat overdag beschikbaar is terugloopt.

Maar de brandweer blijft steunen op de broodnodige vrijwilligers, zei Annemieke Bloemendaal van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid deze week in Opheusden. En die zijn in Neder-Betuwe dus nog altijd ruim voorhanden: ,,U mag zich hier gelukkig prijzen.’’

Rivierenland