Volledig scherm
Het terrein van de oude steenfabriek De Waalwaard. © Erik van 't Hullenaar

Vrijspraak voor beheerders steenfabriek Dodewaard met ‘asbestevenement’

DODEWAARD - Twee mannen uit Heteren (57) en Wijk bij Duurstede (50) die in 2016 zijn veroordeeld omdat ze in 2011 honderden mensen voor de blootstelling aan asbest in een steenfabriek in Dodewaard hadden moeten behoeden, zijn in hoger beroep geheel vrijgesproken.

Volledig scherm
Luchtopname van terrein De Waalwaard.

De rechtbank in Arnhem veroordeelde de twee in oktober 2016 tot werkstraffen van respectievelijk 240 en 180 uur, met daarnaast 6 maanden en vier maanden voorwaardelijke celstraf.

Asbest kon rond dwarrelen
Terwijl zij wisten dat er asbest in de oude vlamovens zat dat rond kon dwarrelen, is er nog een evenement met zeker 400 bezoekers in de fabriek geweest: De Versbeurs in 2011.

Ook is er nog een beachvolleybaltoernooi gehouden. De man uit Heteren werkte bij de Dienst Landelijk Gebied die het voormalige steenfabriek en het terrein formeel beheerde. De man uit Wijk bij Duurstede had de sleutels van de fabriek en het terrein.

Geen concreet levensgevaar

Maar volgens het hof valt nergens uit af te leiden dat de verdachten verantwoordelijk waren voor het beheersen van het asbestrisico. Bij het (tijdelijke) beheer van dat terrein waren die precieze verantwoordelijkheden niet klip en klaar verdeeld, wisten er meer mensen van de asbest af en er werd ad hoc bepaald of en hoe er publiek op het terrein werd toegestaan. 

Volgens het hof blijkt uit onderzoeken waarmee de verdediging kwam ook nog dat er uiteindelijk geen concreet gezondheids- of levensgevaar blijkt te zijn geweest.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland