Volledig scherm
© ANP

Werkstraf voor stelselmatig misbruiken 12-jarige dochter

DODEWAARD - Een 40-jarige man uit Dodewaard die zijn destijds 12-jarige dochter seksueel misbruikte, heeft een taakstraf van 240 uur gekregen. Daarnaast heeft de rechter hem een voorwaardelijk celstraf van één jaar opgelegd. De man lijdt aan het Syndroom van Asperger en is daarom verminderd toerekeningsvatbaar.

De man pleegde een half jaar lang meerdere malen per week ontucht met zijn dochter. Een keer bood hij haar zelfs een sigaret aan in ruil voor seksuele handelingen. Tijdens de zitting, twee weken geleden, gaf hij toe dat hij verkeerd zat: „Ik dacht dat zij het fijn vond. Anders had ik nooit iets met haar gedaan. Maar ik ging natuurlijk een grens over. Dat besef ik me nu heel goed.”

Betrapt
Zijn vrouw betrapte hem op een avond op heterdaad in de slaapkamer van de dochter. Vanaf dat moment is de hulpverlening ingeschakeld. Voor de rechtbank reden om de man nu geen celstraf op te leggen. ‘Uit het reclasseringsadvies volgt dat de man alle verplichte en onverplichte afspraken trouwe nakomt’, zo is te lezen in het vonnis.

Graag weer thuis
‘Zijn echtgenote heeft verklaard dat zij en haar kinderen de man graag weer zien thuiskomen. Een gevangenisstraf zou dat traject doorkruisen. Omdat de man ook nog eens kostwinnaar is, zou de familie bij een onvoorwaardelijke celstraf onbedoeld nog dieper in de problemen raken.’

De officier van eiste eerder wel een celstraf van 15 maanden, waarvan 5 voorwaardelijk. Volgens hem waren de strafbare feiten zo zwaar, dat alleen een voorwaardelijke straf niet kon volstaan.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland