De Waal bij Boven-Leeuwen.
Volledig scherm
De Waal bij Boven-Leeuwen. © Eveline Van Elk

Zorgen in Neder-Betuwe om lozingen op de Waal

NEDER-BETUWE - Gemeentebelangen Neder-Betuwe en de SGP maken zich grote zorgen over de illegale lozing van kankerverwekkend gas door schepen op de Waal. De twee partijen hebben hierover vragen gesteld aan het college van de gemeente Neder-Betuwe.

Raadsleden Evert de Bruine (Gemeentebelangen) en Gert-Jan Meijering (SGP) willen weten van B en W of de routes waarop dat gebeurt, ook langs de gemeente Neder-Betuwe lopen. Ze willen ook weten of inwoners van plaatsen als Dodewaard, Ochten en IJzendoorn aan de Waal direct risico lopen.

Stiekem lozen

Benzeentankers lozen stiekem extreme hoeveelheden kankerverwekkend gas terwijl ze over de Waal en de Rijn in Gelderland varen. Jaarlijks gebeurt dit honderden keren. Deskundigen maken zich grote zorgen om de volksgezondheid. Harde cijfers zijn er niet, zeggen bronnen in de binnenvaart tegen de Gelderlander, maar dit ontgastoerisme gebeurt vermoedelijk meerdere keren per dag en honderden keren per jaar. De zeer giftige benzeendamp wordt op de Waal de lucht ingeblazen, langs bewoonde gebieden. 

Schip betrapt

In de afgelopen anderhalf jaar is er op de Gelderse wateren een keer een schip betrapt op het varend ontgassen. Dat gebeurde begin dit jaar bij Tiel. Deze zaak is overgedragen aan het Openbaar Ministerie. De provincie laat weten dat ze de publicatie in de Gelderlander serieus neemt en onderzoek naar de ontstane situatie gaat doen. Ze zegt dat ze zelf het beeld dat schepen elke dag in Gelderland ontgassen, niet kent.

Gemeentebelangen Neder-Betuwe en de SGP, de grootste partij in de gemeente, willen weten welke middelen beschikbaar zijn om de lozingen tegen te gaan en bij wie de verantwoordelijkheid ligt.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland