Bondscoach Ronald Koeman langs de lijn in Belfast bij de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Noord-Ierland.
Volledig scherm
PREMIUM
Bondscoach Ronald Koeman langs de lijn in Belfast bij de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Noord-Ierland. © ANP

Afstandelijk, autoritair én aanraakbaar

Portret Ronald KoemanRonald Koeman is de eerste bondscoach in zes jaar die zich met Oranje plaatst voor een eindtoernooi. Wat heeft hij wat anderen niet hebben? Een uitzonderlijk soort aura, onder andere.

Door Sjoerd Mossou

Als Ronald Koeman (56) nadenkt voordat hij antwoord geeft, perst hij vaak even zijn lippen samen, en wendt kort zijn blik af, schuin omlaag. Daarna kijkt hij zijn gehoor juist recht aan, ogenschijnlijk streng en indringend. ,,Ja oké’’, zegt hij dan vaak, als aanloopje naar een zin. Of zoals vrijdagavond in Windsor Park, Belfast, voor de gelegenheid in het Engels: ,,Yeah, okay, but...’’.

Zachte letterklanken worden bij hem bijna altijd hard: een goal is een ‘kool’. ‘Vastigheid’ klinkt als fastigheid en ‘vind ik’ wordt find ik. Ronald Koeman vindt bijna nooit iets ‘gezocht’. Wel: gesocht.

  1. ‘Mauro Júnior zit straks dicht tegen de basis van PSV aan’
    Video

    ‘Mauro Júnior zit straks dicht tegen de basis van PSV aan’

    Welke spelers moeten volgend seizoen onder Roger Schmidt in de gaten worden gehouden? PSV-watcher Maarten Wijffels van AD Sportwereld denkt dat niemand nu nog is afgeschreven. ,,Hij zal straks in de voorbereiding beginnen en kijken wat hij aan boord heeft. PSV is afgelopen seizoen vierde geworden. Dat betekent dat het niet overhield met de kwaliteit. Om nu te zeggen dat er ineens een kant en klare kampioen staat, dat lijkt me wat overdreven.”