Volledig scherm
Ronald de Boer. © Getty Images

‘Ajacieden mogen best even zweven, dit is heel bijzonder’

Ronald de BoerVoormalig Ajacied Ronald de Boer vindt dat Ajacieden best even mogen zweven na de schitterende 1-4 overwinning op Real Madrid van gisteravond.

Door Nik Kok

Ook de speler die in 1995 het Estadio Santiago Bernabéu zelf stil kreeg met het Ajax van toen genoot vandaag nog intens na van de overwinning van nu. ,,Je bent natuurlijk ook Ajacied. Maar ik vind het ook gewoon heel erg goed voor het Nederlandse voetbal. Dit zegt echt iets. Dat maakt je vrolijk.” 

De Boer heeft er even de Spaanse media voor ‘gescand’. ,,Marca bijvoorbeeld. Dan zie je hoe Ajax wordt opgehemeld. Dan weet je dat er best veel op die jongens afkomt. Dat is nog wel een beetje meer het geval dan in 1995. Ook omdat je toen nog geen social media had. Of de spelers daar van gaan zweven? Dat mogen ze best een beetje. Want dit is heel bijzonder. Ik zag dat er veel familieleden van de spelers aanwezig waren in Madrid. Ze zullen best een feestje hebben gebouwd. Dat zou ook logisch zijn. In 1995 moesten wij direct door naar Tokio om daar voor de wereldbeker tegen Grêmio te spelen. Voor ons was er geen tijd om te zweven. Dat was gek om mee te maken. Maar in Tokio konden we een prijs winnen dus het lukte ons om die focus te behouden.”

Volledig scherm
Ajax wint de Champions League in 1995. © ANP

Titelverdediger

Quote

We vergeten snel dat dit Real echt heel veel heeft gewonnen

Ronald de Boer

Het team van 1995 van trainer Louis van Gaal was destijds de titelverdediger. Nu is Ajax juist de club die de titelverdediger heeft verslagen. ,,Wat dat betreft is de vergelijking met de overwinning van ons op AC Milan in de eerste groepswedstrijd van de Champions League wellicht beter. Wij hadden toen veel bewondering voor de spelers van Milan. Dat waren echt grote namen. Vergelijkbaar met de spelers van Real. Dat we ze versloegen gaf ons een enorme boost voor de rest van het seizoen. Het verschil tussen het Real van nu en het Ajax van nu is ook reusachtig. Wat Ajax voor alleen al het salaris van Gareth Bale kan doen is echt ongelofelijk.”

De Boer proefde beide keren de teleurstelling van een grote ploeg in verval. ,,Ik zag ook online een interview met Emiliano Butragueño (clublegende van Real Madrid, red.). Dat vond ik tekenend voor de grootsheid van Real en de grootsheid van de overwinning van Ajax. We vergeten snel dat dit Real echt heel veel heeft gewonnen hè. Hij zei dat het eens voorbij moest zijn, die Champions League-overwinningen. En dat is natuurlijk ook zo.”

In 1995 klaterde er een applaus neer op de jonge Ajacieden na de demonstratiepartij van toen. Nu liep Bernabéu al leeg voordat de wedstrijd goed en wel was afgelopen en hoeft de huidige generatie zich niet op te maken voor een wedstrijd om de wereldbeker, maar voor een thuiswedstrijd tegen Fortuna Sittard. ,,Thuis hè”, zegt De Boer. ,,Dat scheelt nog wel hoor. Als ze naar Sittard hadden gemoeten, had het best zwaar kunnen zijn voor ze. Ze worden straks in de Johan Cruijff Arena onthaald als helden. Dat helpt mee om er in elk geval voor te zorgen dat ze geen belangrijke competitiepunten verspelen in de strijd om het kampioenschap.”