Volledig scherm
Marc Overmars en Edwin van der Sar. © BSR Agency

Ajax ziet Champions League-geld met bakken tegelijk binnenstromen

Ajax mag door de winst op Real Madrid in de achtste finales van de Champions League 13,2 miljoen euro bijschrijven. De Amsterdammers ontvangen naast 2,7 miljoen euro aan winstpremie ook nog 10,5 miljoen euro voor een plek bij de laatste acht. 

De Amsterdammers, die in de tweede voorronde van de Champions League begonnen tegen Sturm Graz, harkten inclusief de succesvolle trip naar Madrid dit seizoen al bijna tachtig miljoen euro bij elkaar dankzij het Europese avontuur. Dat geld ontving Ajax onder meer door winstpremies en plaatsing voor volgende fases van het Champions League-toernooi (zie tabel onderaan).

Verder ontvangt Ajax ook geld voor de punten die het verdient voor de coëfficiëntenranglijst en uiteraard brengen ook entree- en televisiegelden geld in het laatje. Na de winst in Madrid staat de teller nu op iets meer dan 78 miljoen euro in totaal. 

Startpremie groepsfase: 15,15 miljoen euro
Plaatsing achtste finales: 9,5 miljoen euro
Plaatsing kwartfinales: 10,5 miljoen euro
Plaatsing halve finales: 12 miljoen euro
Plaatsing finale: 15 miljoen euro
Winst Champions League: 4 miljoen euro
Deelname UEFA Super Cup: 3,5 miljoen euro
Winstpremie per wedstrijd: 2,7 miljoen euro
Premie per gelijkspel: 900 duizend euro

Naast Ajax plaatste ook Tottenham Hotspur zich gisteren voor de kwartfinales van de Champions League ten koste van Borussia Dortmund. Op 15 maart vindt de loting plaats voor de acht resterende club. Vanavond nemen Paris Saint-Germain en Manchester United het tegen elkaar op in het miljardenbal, net als FC Porto en AS Roma.