Volledig scherm
Danielle van de Donk begin vorige maand in actie tegen Slovenië. © BSR Agency

Alles wat je moet weten over Nederland - Slovenië

De Leeuwinnen gaan vanavond voor zege nummer zes op rij in de EK-kwalificatie. Na de 8-0 in Turkije moet Slovenië in de Gelredome een nieuw slachtoffer worden van de Nederlandse scoringsdrift. Een vooruitblik in cijfers.

75 & 175

Volledig scherm
Sherida Spitse en Shanice van de Sanden kunnen vanavond in de Gelredome beiden een mijlpaal bereiken in het shirt van Oranje. © BSR Agency

Zowel Shanice van de Sanden als Sherida Spitse kunnen vanavond een mijlpaal bereiken. Voor Spitse wordt de wedstrijd tegen Slovenië haar 175ste interland, waarmee ze steeds verder uitloopt als recordinternational van de Oranje vrouwen. Haar debuut op 31 augustus 2006 tegen Engeland voelt inmiddels al een eeuwigheid geleden. Voor Van de Sanden wordt vanavond mogelijk wedstrijd nummer 75 in dienst van Oranje. Reden genoeg om die statistiek op te luisteren met een doelpunt? Beide vrouwen waren afgelopen vrijdag tegen Turkije nog trefzeker, Spitse zelfs twee keer.

20

Dominique Bloodworth, Desiree van Lunteren, Jill Roord en wederom Spitse kwamen tot nu toe tijdens alle negentien interlands van Oranje in actie dit jaar. Daarmee kan het viertal vanavond in duel nummer twintig de kaart definitief vol maken. De wedstrijd tegen Slovenië is de laatste interland van 2019.

Volledig scherm
Jill Roord (boven, derde van links), Dominique Bloodworth (boven, vierde van links), Desiree van Lunteren (onder, eerste van links) en Sherida Spitse (onder, eerste van rechts) kwamen tot nu tijdens alle interlands in actie dit jaar. © BSR Agency

24.000

Vitesse-aanvoerder Bryan Linssen en doelman Remko Pasveer zitten vanavond op de tribune in de Gelredome en zullen niet weten wat ze meemaken: met inmiddels ruim 24.000 verkochte kaarten zit het stadion nagenoeg vol. Tijdens wedstrijden van Vitesse is dat normaal gesproken ondenkbaar. Doeken die dan de vele lege stoelen moeten verhullen, zijn nu niet nodig.

3

De Leeuwinnen kwamen drie keer eerder in actie tegen Slovenië, alle duels werden met twee doelpunten verschil gewonnen. Meest recent is de eerdere ontmoeting in deze kwalificatiereeks, die door Oranje met 4-2 werd gewonnen in Slovenië. Sherida Spitse was toen twee keer trefzeker.

Volledig scherm
Danielle van de Donk en Sherida Spitse vieren een treffer tegen Slovenië, ruim een maand geleden. © BSR Agency

5

Stand Groep A
1. Nederland 5-15 (24-2)
2. Slovenië 4-6 (13-6)
3. Rusland 3-6 (5-2)
4. Kosovo 3-6 (4-6)
5. Estland 4-1 (1-13)
6. Turkije 5-1 (1-19)

Met vijf zeges in vijf wedstrijden behalen de Leeuwinnen voorlopig een perfecte score in deze kwalificatiereeks. Eerste achtervolger Rusland volgt op negen punten, maar heeft na vanavond ook drie wedstrijden minder gespeeld. Het doelsaldo van de Leeuwinnen is met 24 – 2 met afstand het beste in groep A. De enige twee tegendoelpunten kwamen begin oktober wel op naam van de Slovenen, oppassen dus voor de Nederlandse defensie vanavond.