Volledig scherm
Calvin Stengs. Op de voorgrond Erwin van de Looi. © BSR Agency

AZ-tandem leidt Jong Oranje langs Portugal

Jong Oranje heeft vanavond een belangrijke stap gezet op weg naar kwalificatie voor het EK van 2021 in Hongarije en Slovenië. De ploeg van de Erwin van de Looi won in Doetinchem met 4-2 van Jong Portugal.

Stand Groep 7
1. Jong Oranje 2-6 (9-3)
2. Jong Portugal 3-6 (8-4)
3. Jong Noorwegen 2-4 (3-2)
4. Jong Wit-Rusland 3-4 (11-3)
5. Jong Cyprus 3-3 (3-7)
6. Jong Gibraltar 3-0 (0-15)

Door Dennis van Bergen

Het gezicht van Erwin van de Looi zei wel zo’n beetje alles in de slotfase van Jong Oranje-Jong Portugal. De coach zag zijn ploeg met 3-2 leiden op de mager gevulde Vijverberg, maar nu begonnen de zenuwen toch wel een beetje op te spelen bij de Gelderlander. Des te groter was zijn blijdschap, een paar minuten later. De Nederlandse talenten hielden stand en gaan nu aan kop in de poule.

Nu is Portugal van oudsher natuurlijk al geen tegenstander die je heel makkelijk opzij zet. Maar dat, zo sijpelde vooraf al nadrukkelijk door vanuit het Oranje-kamp, mocht ditmaal geen excuus zijn. De missie is namelijk helder. Na een aantal broze jaren, waarin de Nederlandse talenten liefst drie eindtoernooien op rij misten, is kwalificatie voor het EK van 2021 in Hongarije en Slovenië nu min of meer als eis gesteld in Zeist. Hoe kan het ook anders met spelers als Justin Kluivert, Teun Koopmeiners, Calvin Stengs en Myron Boadu in de gelederen.

Laatstgenoemde zorgde al vroeg voor de 1-0, als haast vanzelfsprekend op aangeven van zijn AZ-maatje Stengs. Met die stand leek Jong Oranje ook de rust in te gaan, maar kort voor de pauze maakte Diogo Queiros de gelijkmaker. Bij die goal stond Koopmeiners, die eerder nog een bal van de lijn haalde, verkeerd opgesteld.

De gelijkmaker zou de aanzet zijn van een wedstrijd waarin de doelpunten elkaar tamelijk snel opvolgden. Eerst was het aanvoerder Koopmeiners die Jong Oranje via een penalty op 2-1 schoot, waarna Gedson Fernandes (eveneens vanaf elf meter) voor de gelijkmaker zorgde. Een overtreding van Owen Wijndal op Rafael Leao was hieraan vooraf gegaan.

Volledig scherm
Doelman Maarten Paes. © BSR Agency

Zonder Justin Kluivert -opvallend genoeg gewisseld door Van de Looi- leek Jong Oranje lang te onmachtig om er meer uit te halen tegen de erkende Angstgegner. Léék. Want kort nadat doelman Maarten Paes knap redde namens Jong Oranje, was het opnieuw de AZ-tandem die zijn waarde bewees. Op aangeven van Stengs prikte Boadu de 3-2 tussen de palen. Even later bracht Stengs zelf de stand op 4-2.

Dinsdagavond speelt Jong Oranje opnieuw in de EK-kwalificatiereeks. Dan staat de uitwedstrijd tegen Noorwegen op het programma. De nummers één uit de poules plaatsen zich automatisch voor het eindtoernooi in Hongarije en Slovenië, hetzelfde geldt voor de beste nummers twee.

Bekijk hier de reactie van debutant Myron Boadu na de wedstrijd:

Volledig scherm
© BSR Agency
Volledig scherm
© BSR Agency
Volledig scherm
© BSR Agency
  1. Onder-17 grijpt naast WK-finale na zinderende strafschoppenreeks
    Mexico naar finale

    Onder-17 grijpt naast WK-finale na zinderende strafschop­pen­reeks

    Oranje Onder-17 is er niet in geslaagd zich te plaatsen voor het WK. De ploeg van Peter van der Veen verloor vandaag na een zinderende strafschoppenreeks van Mexico. Na negentig minuten stond het 1-1. In de beslissende penaltyserie miste Nederland drie strafschoppen tegen twee voor Mexico. De laatste misser kwam van verdediger Youri Vergeer, die de 12de pingel tegen doelman Eduardo Garcia aan schoot. Nederland speelt zondag om het brons tegen Frankrijk.