Volledig scherm
Philip Cocu. © ANP

Cocu: Wij moeten ons niet comfortabel voelen met 5 punten voorsprong

,,Wij moeten nu gaan spelen om de voorsprong te vergroten en niet om die te verdedigen", dat zegt PSV-coach Phillip Cocu over de vijf punten voorsprong die de ploeg heeft als koploper in de Eredivisie.

Quote

Als ik denk dat het nodig is om dan een keer verdedi­gend te wisselen om te winnen, dan doe ik dat

Philip Cocu

Door Rik Elfrink

Dat het weer beter gaat met PSV's video-analist Wim Rip, die vocht voor zijn leven nadat hij onwel was geworden na een hartstilstand, is volgens Cocu het beste nieuws van de eerste seizoenshelft. PSV sloot die seizoenshelft qua punten goed af. ,,Dat is mooi, maar we zijn uitgeschakeld in Europa. Daar kun je niet tevreden over zijn." Een gevoel van schaamte na de uitschakeling tegen Osijek? Absoluut. Ik heb daar nu nog heel veel moeite mee. We hebben Osijek niet onderschat, maar niet gebracht wat we kunnen en dat frustreert. De ploeg was nog niet zover om op het niveau te spelen waarop we nu zitten."

,,Ik zat toen zelf nog in ons oude systeem (met een verdedigende middenvelder, red.) te denken. Het was bekend en voelde vertrouwd voor iedereen en we hebben er ook succes mee gehad. Met de spelers die we nu hebben, paste misschien iets anders beter. We hebben daarna een blok van zes spelers nodig gehad, zodat de anderen kunnen spelen zoals ze spelen, met aanvallende backs. Onze voorste vier wisselen veel van positie en dat moet opgevangen kunnen worden."
Na een nieuwe zeperd in Heerenveen in september zijn de spelers, zoals Cocu dat zegt, elkaar gaan aanspreken op de manier van handelen en verantwoordelijkheden. Ze zijn kritischer en veeleisender geworden, vindt hij. 

Wisselen

Volledig scherm
Phillip Cocu en Ruud van Nistelrooy. © Joep Leenen

Vijf punten voorsprong heeft PSV in de eredivisie. ,,Het is niks. Nou ja, niks. Het zijn er wel vijf, maar je moet je daar nooit te comfortabel bij voelen. Wij moeten nu gaan spelen om de voorsprong te vergroten en niet om die te verdedigen. En als ik denk dat het nodig is om dan een keer verdedigend te wisselen om te winnen, dan doe ik dat. Dat doe ik ook wel eens aanvallend, maar daar ligt buiten blijkbaar minder de nadruk op. Hoe je wisselt, ligt ook aan de stand van zaken bij de tegenstander. Je kunt in elke wedstrijd wel lekker tot het einde met drie spitsen blijven lopen, maar daar geloof ik gewoon niet in. Ik ben heel analytisch ingesteld en zo maken we de keuzes."

Ooit wil Cocu in een grotere competitie trainen, om te ontdekken of zijn filosofie ook elders aanslaat. Ondertussen is hij een man van zijn woord, die contracten uitdient. ,,Eigen ambities? Die heb natuurlijk. Het is een verrijking voor je leven om eens in het buitenland te werken, dat heb ik al mogen ervaren. Ik ben altijd ambitieus, maar jaag niks na. Ik realiseer me ook goed waar ik zit en welke mogelijkheden ik krijg. Dat moet je ook waarderen. Komt er iets voorbij waarvan ik denk dat dat hét is, dan kijk ik daarnaar. Ik ben wel analytisch ingesteld, maar volg in dat opzicht mijn gevoel. Niet altijd te ver vooruit plannen, dat heb ik als speler ook nooit gedaan. Het komt wanneer het komt."