Volledig scherm
© Getty Images

De Grote EK-gids: Oranje in poule C bij Oekraïne, deelnemers play-offs bekend

Nu het Nederlands elftal zich voor het eerst in zes jaar eens heeft geplaatst voor een eindtoernooi kan het grote aftellen beginnen. Maar hoe ziet het traject naar de openingswedstrijd van het EK, op 12 juni 2020 in Rome, er eigenlijk uit? Wanneer speelt Oranje? Welke landen zijn al zeker van Euro2020. Wie komen er in het voorjaar uit de play-offs? En wanneer is de loting eigenlijk? Veel vragen en álle antwoorden.

Welke landen zijn zeker van het EK?

Na vanavond staat de teller op twintig landen. In alfabetische volgorde: België, Duitsland, Denemarken, Engeland, Finland, Frankrijk, Italië, Kroatië, Nederland, Oekraïne, Oostenrijk, Polen, Portugal, Rusland, Spanje, Tsjechië, Turkije, Wales, Zweden en Zwitserland.

Maar dan hebben we pas 20 van de 24 landen

Inderdaad. De reguliere kwalificatiereeks zit er nu op, maar er ontbreken nog vier landen. Die komen uit de play-offs die op 26 en 31 maart 2020 worden gespeeld.

De Henri Delaunay Cup, de beker die hoort bij de Europees kampioen.
Volledig scherm
De Henri Delaunay Cup, de beker die hoort bij de Europees kampioen. © REUTERS

Hoe zien die play-offs eruit?

Via een ingewikkelde module - zie uitlegvideo hieronder - strijden zestien landen, verdeeld over de vier divisies, om de laatste vier plaatsen. De zestien landen hebben zich via de Nations League al verzekerd van de play-offs in maart. Ze werden, zoals bijvoorbeeld Oranje, groepswinnaar in hun Nations League-groep. Omdat het Nederlands elftal zich gisteren echter via de kwalificatiereeks al plaatste, schuift het play-offticket van Oranje automatisch door naar een land dat zich nog níet heeft geplaatst voor het EK.

Check hieronder de uitlegvideo van de UEFA over de play-offs

Welke landen zijn verzekerd van de play-offs?

Deze landen zijn zeker van de play-offs in maart
Divisie A: IJsland, ...... ......., .......
Divisie B: Bosnië, Slowakije, Ierland, Noord-Ierland
Divisie C: Schotland, Noorwegen, Servië, ........
Divisie D: Wit-Rusland, Noord-Macedonië, Georgië, Kosovo

Bulgarije, Hongarije, Israël en Roemenië hebben zich ook nog geplaatst voor de play-offs. Deze vier landen worden verdeeld over Divisie A (drie landen) en Divisie C (één land). Daar wordt nog om geloot. 

Hoe werken de play-offs?

Op 22 november wordt per divisie geloot: twee halve finales van één duel op 26 maart. De winnaars van die halve finales strijden - ook weer in één wedstrijd op 31 maart - om één startbewijs voor het EK. Van Divisies A, B, C en D blijft er uiteindelijk dus één land over.

Wanneer is de loting voor het EK?

Op zaterdagavond 30 november worden de twintig bekende landen met de vier nog onbekende play-offwinnaars in zes groepen van vier landen verdeeld. De nummers één en twee van iedere poule en de vier beste nummers drie plaatsen zich voor de achtste finales. Oranje bevindt zich op 30 november in Pot 2.

Waar vindt het EK plaats?

De zestiende editie van de Europese eindronde wordt in twaalf landen gehouden, vanwege de 60ste verjaardag van de UEFA. Amsterdam, Rome, Londen, Bakoe, Kopenhagen, München, Boedapest, Dublin, Boekarest, Sint-Petersburg, Glasgow en Bilbao zijn de speelsteden. Voor Oranje wordt het de tiende keer dat het meedoet aan een Europees kampioenschap. Het Nederlands elftal speelt drie groepswedstrijden van het EK voor eigen publiek in de Johan Cruijff Arena. De openingswedstrijd van het EK is op 12 juni in Rome, de finale op 12 juli in Londen.  

Hoe ziet het EK er voor Oranje uit?

Op 14, 18 en 22 juni speelt het Nederlands elftal zijn groepswedstrijden in Amsterdam. Zeker is dat Nederland het opneemt tegen Oekraïne. Hoe dat komt? Italië (Groep A), Engeland (Groep D), Spanje (Groep E) en Duitsland (Groep F) zijn niet alleen gastland, maar op basis van hun prestaties ook groepshoofd. Zij worden automatisch geplaatst in de poules die in Italië, Engeland, Spanje en Duitsland worden afgewerkt. 

Naast Italië, Engeland, Spanje en Duitsland zijn ook België en Oekraïne op basis van hun prestaties groepshoofd. Zij moeten dus verdeeld worden over Groep B en Groep C. In die groepen zit immers nog geen groepshoofd die ook gastland is. De gastlanden in die poules zijn Rusland en Denemarken (Groep B) en Nederland en Roemenië (Groep C). Vanwege de politieke onrust tussen Oekraïne en Rusland mag Oekraïne echter niet bij Rusland in de poule geplaatst worden. Dat betekent dus dat er nog maar één groep over is voor Oekraïne: Groep C van Nederland.

Omdat Oekraïne in Groep C geplaatst moet worden, betekent dat ook dat België automatisch in Groep B bij Rusland komt. Er is echter nog een tegenstander voor België bekend: Denemarken. Dat land plaatste zich namelijk ook via de kwalificatie en de wedstrijden in Groep B worden in Rusland én Denemarken afgewerkt. Omdat alle gastlanden de poulewedstrijden in eigen land mogen spelen, komt dus ook Denemarken automatisch in Groep B.

Zo zien de poules er tot nu toe uit. 

Welke gastlanden horen bij welke poules?

Gastlanden per poule: Italië en Azerbeidzjan (Poule A), Rusland en Denemarken (Poule B), Nederland en Roemenië (Poule C), Engeland en Schotland (Poule D), Spanje en Ierland (Poule F) en Duitsland en Hongarije (Poule G). De landen die zich dus nog niet geplaatst hebben, maar dat via de play-offs wel doen, komen automatisch in de poule waarvan zij gastland zijn. Roemenië komt dus automatisch bij Nederland mochten de Roemenen zich nog via de play-offs plaatsen. 

Is de potindeling al bekend?

Jazeker. Hoewel er dus al negen landen weten in welke poule zij terecht komen op het EK 2020 en de eventuele gastlanden die zich via de play-offs plaatsen ook weten in welke poule ze komen, moeten de andere landen natuurlijk nog wel geloot worden. Als Roemenië zich plaatst, krijgt Nederland dus een groep met Oekraïne, Roemenië en een ploeg uit Pot 3.

En als Oranje door de groepsfase op het EK komt?

Als de ploeg van bondscoach Ronald Koeman de groepsfase overleeft, zal het de achtste finales afwerken in het buitenland. De route is al volledig uitgestippeld. Voor de supporters van Oranje is het te hopen dat het Nederlands elftal niet als eerste, maar als nummer twee eindigt in zijn groep. Bij plek twee verkast Oranje voor de achtste finale naar Londen (27 juni, Wembley) en een eventuele kwartfinale is in München (3 juli, Allianz Arena). Wordt Oranje groepswinnaar dan werkt het de achtste finale af in de Hongaarse hoofdstad Boedapest (28 juni) en de eventuele kwartfinale in Bakoe (4 juli), de hoofdstad van Azerbeidzjan. De halve finales en finale zijn sowieso in Londen.

Speelschema van het EK 2020.
Volledig scherm
Speelschema van het EK 2020. © Bernd Thissen/dpa