Volledig scherm
De spelers van Ajax begrijpen helemaal niets van de beslissing van scheidsrechter Gianluca Rocchi. © BSR Agency

De Mos: Dit is de laatste wedstrijd van deze scheids op dit niveau

Ruim twaalf uur later is Aad de Mos nog altijd niet bekomen van het sensationele duel tussen Chelsea en Ajax in de Champions League. Als oud-trainer van Ajax, KV Mechelen en Anderlecht maakte De Mos al veel mee, maar ook voor hem was dit een duel om niet snel te vergeten. ,,Komt zeker in mijn top 3.”

Als een van de bijna veertigduizend toeschouwers op Stamford Bridge beleefde hij het krankzinnige duel van dichtbij. ,,Het was tot de 2-4 viel vrij stil in het stadion, Ajax speelde Chelsea weg. Na dat doelpunt begon het te leven en kwam het geloof terug. Maar dat het nog spannend werd, kwam door die ongelooflijke rode kaarten. Vanaf dat moment was het niet meer te houden’’, aldus De Mos. 

De 72-jarige Hagenaar begrijpt helemaal niets van de beslissingen van scheidsrechter Gianluca Rocchi. ,,Dit is de laatste wedstrijd van hem op dit niveau, dat kan niet anders. De hele wereld heeft deze ongekende blunder gezien. De impact is enorm, dit kan Ajax zomaar overwintering in de Champions League kosten.”

Bekijk hieronder het veelbesproken moment, met een hoofdrol voor scheidsrechter Rocchi.

Volledig scherm
Aad de Mos, hier met links Frank de Boer. © Soccrates/BSR Agency

Wat had de Italiaanse scheidsrechter volgens De Mos dan wél moeten doen? ,,Alleen Blind eraf sturen en het spel stilleggen. Ajax is echt genaaid, net als in de thuiswedstrijd tegen Chelsea. Wat ik ook niet begrijp: dan heb je een VAR, maar dan grijpt hij niet in? Voor hem is het ook einde verhaal op dit niveau.”

Honderden, zo niet duizenden wedstrijden zag De Mos al in zijn carrière. ,,Maar deze komt wel in mijn top drie te staan. Dit is zo’n zeldzame wedstrijd. Deze komt in het rijtje van de Europese finale van KV Mechelen tegen Ajax (1-0, red.), of het duel tussen Duitsland en Frankrijk in ‘82. Dat werd 3-3, de beruchte wedstrijd van Schumacher en Battiston.”

Volledig scherm
Hakim Ziyech (rechts) wordt op de huid gezeten door Jorginho. © BSR Agency

Boven alles heeft De Mos vooral genoten gisteren, met name van het spel van Ajax. ,,Ga het maar doen, 1-4 voor komen op Stamford Bridge. Ze scoren net zo makkelijk tegen Chelsea als tegen PEC Zwolle. Het lijkt ze geen moeite te kosten.” De oud-trainer van de Amsterdammers vond er één man met kop en schouders bovenuit steken. ,,Hakim Ziyech, hij speelde fenomenaal. Het is een hele grote meneer, hij wordt op dit niveau alleen maar groter en groter. Echt de dragende speler van dit Ajax.”

Bekijk hier de samenvatting: