John van den Brom.
Volledig scherm
John van den Brom. © ANP Sport

‘Doet best pijn als je je moeder huilend aan de lijn hebt’

Schorsing Van den BromBij FC Utrecht zondag geen John van den Brom op de bank, die geschorst is na zijn woede-uitbarsting aan het adres van scheidsrechter Siemen Mulder. De trainer steekt de hand in eigen boezem.

Door Tim Reedijk

Nee, Van den Brom twijfelde er niet aan om het schikkingsvoorstel van twee duels schorsing waarvan één voorwaardelijk te accepteren. ,,Het heeft ook niet zo veel zin om te zeggen dat je die dingen niet hebt geroepen”, aldus de trainer. Zijn taal richting Mulder werd luid en duidelijk opgevangen door de microfoons langs de lijn. Van den Brom, die vaker tegen schorsingen is aangelopen om soortgelijke redenen, is schuldbewust.

,,Het is de aard van het beestje, dat je soms zo reageert. Het is moeilijk te accepteren als je vindt dat er iets is gebeurd wat onrechtmatig is. Maar het blijft dom. Je bent 53 jaar, uiteindelijk moet je leren van je fouten. Dat heb ik in dat opzicht dus nog steeds niet gedaan. Ik ben daar natuurlijk door veel mensen op gewezen. En dan kijk je in eerste instantie naar je gezin en je familie. Het doet best pijn als je je moeder huilend aan de telefoon hebt en ze zegt: ‘Jongen, hou er nu eens een keer mee op, ik heb al zo vaak gezegd dat dat niet thuishoort op een voetbalveld’.”

Bekijk hier de samenvatting van Willem II - FC Utrecht (Premium)

,,Het komt wel extra binnen als je moeder van 80 dat zegt”, vervolgt Van den Brom. ,,Ik was maandagochtend even bij mijn kleine nichtje van 9 en zij zei: ‘John, je hebt lelijke dingen gezegd op tv.’ Dat wist je al, maar het is wel de voorbeeldfunctie waarvan we bewust moeten zijn. Daar betekenen we ook heel veel goede en mooie dingen in, maar daar hoort dit niet in thuis.”

Van den Brom wordt zondag als hoofdtrainer op de bank vervangen door assistent-trainer Dennis Haar. Die kan geen beroep doen op aanvoerder Simon Gustafson, die na datzelfde moment vorige week een gele kaart kreeg en daardoor geschorst is. Bemoedigend nieuws voor de technische staf van FC Utrecht is dat Adrián Dalmau volgende week aansluit bij de veldtraining en ook Mitchell van Rooijen bijna weer helemaal meetraint. Daarentegen staat Tommy St. Jago de komende weken aan de kant nadat hij woensdag geblesseerd de training moest verlaten.

John van den Brom in de clinch met Siemen Mulder.
Volledig scherm
John van den Brom in de clinch met Siemen Mulder. © BSR Agency
  1. FC Twente pleit voor geduld met besluit over eredivisie: ‘Er zijn heel veel factoren’

    FC Twente pleit voor geduld met besluit over eredivisie: ‘Er zijn heel veel factoren’

    FC Twente pleit voor geduld bij de besluitvorming over het al dan niet uitspelen van de eredivisie. De voetbalclub uit Enschede staat achter het standpunt van de KNVB en de Eredivisie CV, die vooralsnog de mogelijkheden blijven onderzoeken om dit seizoen nog af te maken. Bijna de helft van de clubs uit de eredivisie, waaronder Ajax, AZ en PSV, wil liever dat het seizoen per direct wordt beëindigd vanwege de coronacrisis.