Volledig scherm
Guus Til tijdens de wedstrijd van vorige week tegen Engeland. © REUTERS

'Door dat EK kan een streep, het is klaar'

Guus Til, aanvoerder van Jong Oranje, en coach Erwin van de Looi weten dat het bijna een onmogelijke klus wordt om nog plaatsing voor het EK onder 21 af te dwingen na de 1-2 nederlaag tegen Schotland. 

Til, middenvelder van AZ, had nauwelijks woorden na de zeperd tegen de leeftijdsgenoten van Schotland. ,,Dit was niet goed genoeg. Volgens mij was het ook niet echt leuk om naar te kijken. Heel veel duels. Het moest op karakter en dat lukte niet vandaag."
Of Til nog vertrouwen heeft in een goede afloop in de EK-kwalificatie? ,,Het is bijna onmogelijk. We moeten de laatste twee wedstrijden winnen en dan zien we wel." Die laatste twee wedstrijden zijn op 12 oktober tegen Letland en op 16 oktober tegen Oekraïne.

Van de Looi

Volledig scherm
Van de Looi. © pro shots

Coach Van de Looi is een stuk stelliger: ,,Door dat EK kan een streep. Dat is klaar." De leermeester baalde als een stekker na afloop van de verloren EK-kwalificatiewedstrijd. ,,Dit hebben we helemaal zelf gedaan. Als je de tegenstander na afloop een hand kunt geven en kan zeggen dat ze veel beter waren, kun je er beter mee leven dan nu. Dit was heel onnodig."

Van de Looi mag, kijkend naar de leeftijd, een beroep doen op onder anderen Justin Kluivert, Donny van de Beek, Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt, maar die waren met het Nederlands elftal mee voor de wedstrijden tegen Peru en Frankrijk. Of hij die jongens er graag bij had gehad in Doetinchem? ,,Dat is geen excuus. Ook met deze ploeg hadden we van Schotland moeten winnen. Er zijn geen excuses als je thuis met 1-2 van Schotland verliest."