Volledig scherm
Vivianne Miedema (midden) en Jill Roord. © Getty Images

‘Dutchies’ van Arsenal kunnen niet wachten op derby in stadion Spurs

Het wordt een speciale dag vandaag voor Jill Roord, Daniëlle van de Donk en Vivianne Miedema. De drie Dutchies van Arsenal spelen dan de North London Derby in het Tottenham Hotspur Stadium (62.062 plaatsen), waar normaal alleen wedstrijden van mannenploegen te zien zijn. ,,Ik kijk er enorm naar uit”, vertelt Roord.

Quote

Ik hoop dat het ooit ‘normaal’ wordt dat wij in het stadion van de mannen spelen

Daniëlle van de Donk

Vlak na de gewonnen wedstrijd tegen Slovenië van dinsdag (4-1), met het zweet nog op haar voorhoofd en haar Oranjetenue nog aan, keek Roord al met een glimlach vooruit op het duel. ,,Fantastisch om zo'n derby te mogen spelen en al helemaal in een stadion zoals dat van Spurs. Dat zijn mooie wedstrijden om mee te maken.”

De 22-jarige middenvelder kwam in actie in de WK-finale in Lyon en speelt met de Leeuwinnen in eigen land vrijwel altijd in een uitverkocht huis. Ze is wel wat gewend, toch? ,,Zeker, maar dit is wel heel bijzonder. Zo vaak komt het niet voor dat we in een stadion van de mannen spelen.”

In de zomer zagen Roord, Van de Donk en Miedema hun kans om te schitteren in het Emirates Stadium van Arsenal nog aan hun neus voorbij gaan. Bij het oefenduel met Bayern München (0-1), kort na het WK, genoot het drietal nog van hun vakantie. ,,Daar baalde ik best wel van, dus daarom kijk ik nu wel extra uit naar deze wedstrijd”, zegt Roord, bezig aan haar eerste seizoen bij Arsenal. Ook Van de Donk, alweer vijf jaar actief bij de Londense club, vindt het jammer dat ze niet meedeed in dat duel. Ze kijkt daarom extra uit naar de derby van zondag. ,,Het is gewoon heel erg leuk om in dit soort grote stadions te mogen spelen.”

Verbaasd zullen weinig mensen zijn als Miedema zondag de openingstreffer van Arsenal voor haar rekening neemt. De 23-jarige spits staat dit seizoen al op twaalf goals in tien duels voor haar club. Voelt het voor de topscorer aller tijden van het Nederlands elftal (69 goals) nog wel speciaal? ,,We zijn in Nederland qua stadions al een beetje verwend de laatste tijd, maar dit is toch wel echt speciaal. Ik heb er enorm veel zin in.”

Volledig scherm
Het Tottenham Hotspur Stadium is zondag het decor van de derby tussen de vrouwenteams van Spurs en Arsenal. © Getty Images

In de lift

Volledig scherm
Jackie Groenen speelt voor Manchester United en maakte het verbreken van het toeschouwersrecord, tijdens de Manchester Derby in het Etihad Stadium, van dichtbij mee. © Action Images via Reuters

Steeds vaker zien we de teams uit de FA Women's Super League (FA WSL) in stadions waar normaal gesproken de mannen schitteren. Zondag staat op Anfield een andere derby op het programma, die tussen Liverpool en Everton. In augustus was het Etihad Stadium het strijdtoneel van de Manchester Derby, waar City met 1-0 won van United. ,,Ik hoop dat het ooit ‘normaal’ wordt dat wij in de stadions van de mannen spelen. Het gaat in ieder geval de goede kant op", aldus Van de Donk. Ook bij Tottenham Hotspur is er trouwens Nederlandse inbreng: Siri Worm. Zij speelde op de speeldag al voor 20.000 toeschouwers op Stamford Bridge, in de Londense derby tegen Chelsea.

Op de Manchester Derby op 7 september kwam een recordaantal bezoekers af: 31.213. Wordt dat record in de FA WSL zondag alweer verbroken? ,,Dat zou mooi zijn. Ik zag dat er in ieder geval al heel veel kaartjes verkocht zijn en dat ons uitvak helemaal vol zit", zei Miedema. En zaterdag waren er nog 77.768 van de 90.000 stoeltjes op Wembley bezet bij de vriendschappelijke interland tussen de vrouwenteams van Engeland en Duitsland.

Vol of niet, speciaal wordt de derby bij Spurs zeker voor de drie Leeuwinnen. Het is toch even anders dan Meadow Park, het stadion van Boreham Wood FC dat de thuishaven is van de vrouwen van Arsenal. In dat stadion passen nog geen vijfduizend mensen. ,,Het maakt me eigenlijk niet zo veel uit hoe veel mensen er komen. Ik wil lekker voetballen en winnen”, besloot Van de Donk.

Volledig scherm
Daniëlle van de Donk lacht na een doelpunt voor haar club Arsenal. © Action Images via Reuters