Eerste werkdag Zoet bij FC Utrecht: ‘Ik wist hoe het zat bij PSV’

VideoJeroen Zoet heeft zijn eerste werkdag bij FC Utrecht erop zitten. Voor de doelman is het boek-PSV nog niet definitief gesloten.

Quote

Ik zie het niet als een grote sportieve stap terug, eerder een uitdaging om weer minuten te maken.

Jeroen Zoet

Vanuit de Uithoflijn, de Utrechtse tramlijn die net in gebruik is genomen, kon je vanmorgen als je goed keek de tweede keeper van Oranje op het waaierige kunstgrasveld van Sportcomplex Zoudenbalch in actie zien. Jeroen Zoet (29) werkte zijn eerste training af bij FC Utrecht, de club die de doelman gisteren huurde van PSV. In Eindhoven was hij zijn basisplaats kwijtgeraakt en bovendien lag hij in de clinch met keeperstrainer Ruud Hesp. Op maandag zocht FC Utrecht contact, dinsdag was de deal in kannen en kruiken.

PSV-trainer Ernest Faber hield nog open wie zijn eerste doelman zou zijn voor de tweede seizoenshelft, maar in Qatar nam Zoet al het besluit dat hij weg wilde bij PSV. Om zeker te zijn van speelminuten in de tweede seizoenshelft en om inherent daaraan zijn kansen op het EK levend te houden. ,,Ik heb er alles aan gedaan, maar voor mij was het duidelijk. Ik wist hoe het zat. Daarom heb ik de keuze gemaakt om hierheen te gaan. Er zijn een aantal dingen gebeurd, maar ik wil nu lekker vooruitkijken”, legde Zoet na afloop van zijn eerste training uit.

EK-kansen

Zoet voerde eerder een goed gesprek met bondscoach Ronald Koeman en daaruit werd ook duidelijk dat de doelman moest gaan keepen om zijn EK-kansen levend te houden. Koeman en keeperstrainer Patrick Lodewijks hielden de vorderingen rondom Zoet nadrukkelijk in de gaten, ook met de wetenschap dat er meer potentiële Oranje-keepers wat problemen hebben. Zo werd eerste doelman Jasper Cillessen gepasseerd bij Valencia en vertrok Kenneth Vermeer vandaag definitief naar de Verenigde Staten, een stap die zijn positie bij Oranje normaal gesproken ook niet versterkt.

Volledig scherm
Jeroen Zoet © BSR Agency

Vrijdag staat Zoet voor het eerst onder de lat bij FC Utrecht. ,,Ik zie het niet als een grote sportieve stap terug, eerder een uitdaging om weer minuten te maken. Ik ben hier vanmorgen met veel zin en positieve energie heen gereden en dat wil ik vasthouden. Daarom wil ik niet te veel terugkijken”, aldus Zoet, die liever niet over de laatste maanden wilde praten maar voor wie het boek-PSV ook nog niet definitief dicht is.

,,Ik sta nog onder contract bij PSV. Niemand had verwacht dat ik nu hier zou zijn, misschien is het volgend jaar wel zo dat niemand had verwacht dat ik weer bij PSV ging keepen. Voetbal kan raar lopen en ik heb veel te danken aan de club. Maar dat gaan we in de zomer weer bekijken. Dan maak ik de balans op.”

Paes ‘langere tijd uit de running’

De huurdeal tussen Jeroen Zoet, FC Utrecht en PSV werd voor een groot deel ingeleid door de blessure van Maarten Paes (21), in de eerste seizoenshelft de eerste doelman van FC Utrecht in wie de club veel vertrouwen heeft. Aanvankelijk wilde FC Utrecht hooguit een derde keeper met ervaring halen, door de kwetsuur van Paes wijzigde de club koers en werd met Zoet een gedroomde oplossing gevonden. 

Zodoende komt voor Paes de gewonnen oefenwedstrijd tegen Bayer Leverkusen (4-3) duur te staan. Hij kwam zijn doel uit om een bal buiten het zestienmetergebied weg te koppen met een duik en landde daarbij verkeerd op zijn schouder. Met zijn blessure is hij ‘langere tijd uit de running’, meldt FC Utrecht vandaag. ,,Omdat ik keeper ben, is het belangrijk dat de schouder helemaal goed hersteld, voordat ik weer probleemloos alles kan doen wat van een keeper gevraagd wordt. Dit heeft tijd nodig”, aldus Paes, die normaal gesproken pas volgend seizoen weer aan bod komt omdat logischerwijs Zoet de rest van dit seizoen de eerste doelman van FC Utrecht is. In elk geval begint Zoet vrijdag in de basis tegen PEC Zwolle. 

Misschien had David Jensen, die mag vertrekken bij FC Utrecht, even de hoop dat de blessure van Paes nieuwe perspectieven zou bieden voor hem. Voor de club was een rentree als eerste keeper van de Deen geen optie en bovendien was hem beloofd dat hij mocht uitkijken naar een nieuwe werkgever. Die belofte wordt gerespecteerd. Met de komst van Zoet is zijn rol definitief uitgespeeld in de Domstad.