Volledig scherm
Een leeg uitvak in de Arena bij Ajax - FC Utrecht. © Pim Ras

Fans FC Utrecht boycotten Ajax-uit: ‘Gemeente Amsterdam onbetrouwbaar’

Het gastenvak in de Johan Cruijff Arena blijft komende zondagmiddag leeg. Supporters van FC Utrecht hebben besloten het duel te boycotten, nu Amsterdam het aantal toegestane supporters niet verhoogt. FC Utrecht steunt de actie en is ‘nadrukkelijk teleurgesteld’.

De supporters hebben geen goed woord over voor het toestaan van slechts 500 supporters, nu al jaren geleden begonnen is met een project dat de verstandhouding tussen de rivaliserende supportersgroepen moet verbeteren. Doel van dat traject is een vol uitvak, zonder geweld.

Ajax mocht vorig seizoen met 1200 supporters de Galgenwaard in, na verbeteringen in de onderlinge verhoudingen, Utrecht zat met 630 fans in de Arena. Dit jaar zou Utrecht voor de wedstrijd van aankomende zondag om 12.15 uur 500 kaarten krijgen en aanvulling bij uitverkoop.

Dat gebeurde, maar de gemeente Amsterdam wil nu niet meer meewerken aan 100 tot 150 kaarten meer door een gebrek aan beschikbare agenten. Ajax zelf wil wél meewerken en heeft plek voor zelfs maximaal 1600 supporters in het uitvak van de Johan Cruijff Arena.

Onacceptabel

,,Het is voor ons onbegrijpelijk en onacceptabel”, zegt de supportersvereniging van FC Utrecht. ,,De gemeente Amsterdam is hierdoor een zeer onbetrouwbare gesprekspartner gebleken.”

De supporters gaan verder: ,,De spanningen zijn hierdoor onnodig opgelopen en de verstandhouding met de gemeente Amsterdam is hierdoor onder druk komen te staan. Daarom is na lang beraad met FC Utrecht besloten om de wedstrijd te boycotten en het uitvak leeg te houden. Daarmee worden we door toedoen van de gemeente Amsterdam helaas teruggeworpen in de tijd.”

Willem II

Niet alleen de supporters van Utrecht, maar ook de fans van Willem II boycotten hun duel met de Amsterdammers. Op 6 december staan de Tilburgers tegenover Ajax, maar ook dan blijft het uitvak leeg. De supporters van Willem II hebben hiertoe besloten na de problemen van vorig jaar. 

De per trein naar Amsterdam gereisde Willem II-fans werden zonder concrete aanleiding urenlang vastgehouden op het centraal station zonder eten en drinken. Ook in de jaren daarvoor hadden de Willem II-fans vaak minder prettige ervaringen bij bezoekjes aan de Amsterdam Arena, zoals het onnodige gebruik van geweld door undercoveragenten tegen Willem II-supporters.