Volledig scherm
© ANP Pro Shots
2
EINDE
4
  • Ryan Koolwijk 36'
  • Luigi Bruins 59'
  • Mimoun Mahi 26'
  • Ritsu Doan 29'
  • Mateo Cassierra 51'
  • Jannik Pohl 75'

FC Groningen hekkensluiter-af na heerlijke zege op Excelsior

Aan zeven wedstrijden zonder zege is een einde gekomen voor de geplaagde trainer Danny Buijs. Zijn FC Groningen won bij Excelsior met 2-4.

Door Tim Niemantsverdriet

Ze bellen elkaar nog weleens, Adrie Poldervaart en Danny Buijs. Begin deze eeuw liet Buijs bij Excelsior zijn stalen benen nog masseren door Poldervaart, inmiddels is die ‘scheve verhouding’ rechtgetrokken. Klasgenoten bij de trainerscursus, collega-trainers in de tweede divisie en sinds dit seizoen in de eredivisie. ,,We lopen tegen dezelfde dingen aan”, legde Poldervaart al uit. ,,Bij de overgang van parttime naar fulltime trainer bijvoorbeeld. Daar praten we dan over. En over hoe het met elkaar gaat natuurlijk.”

Het was zijn klus bij Excelsior die de meeste wenkbrauwen deed fronsen, of de mondhoeken omhoog deed krullen. De fysio die trainer werd, in elk geval zouden de spelers dan fit zijn, luidde het cynische commentaar. Om de naam van Buijs, voormalig publiekslieveling in Groningen, werd welhaast gesmeekt.

Hoe anders was het vanavond. Poldervaart is de ontwapenende trainer van een fris Excelsior, Buijs zag de steun voor hem alsmaar meer afbrokkelen. Trainer van de hekkensluiter, met één schamel puntje uit de laatste zeven duels. De bekerzege, drie jaar geleden nog maar, behoort reeds tot een grijs verleden.

Parels

Eindelijk had Buijs vanavond weer eens reden tot lachen. Het zijn de parels uit zijn selectie, Mimoun Mahi en Ritsu Doan, die Groningen met twee parels van goals in de eerste helft aan een 0-2 voorsprong helpen.

En het bleef mooie doelpunten regenen in Kralingen. Een halve omhaal van Ryan Koolwijk, met zijn slungelige lichaam toch niet gemaakt voor acrobatische toeren, brengt de spanning nog voor de rust terug. Net erna helpt Mateo Cassierra Excelsior weer uit de droom met een afstandsschot dat heerlijk in de kruising valt.

FC Groningen heeft voldoende kwaliteit om zich te ontworstelen uit de degradatiestrijd, dat moge duidelijk zijn. De laatste plaats heeft het alvast, in elk geval voor een dag, overgedaan aan NAC Breda. Want de overbodige strafschop die Deyovaisio Zeefuik even later weggeeft aan Excelsior maakt hij uiteindelijk goed met een fraaie assist op Jannik Pohl: 2-4.

Mocht Poldervaart het zich nog afvragen: het gaat inmiddels weer wat beter met Buijs.