Vreugde bij Groningen na de 0-2.
Volledig scherm
Vreugde bij Groningen na de 0-2. © BSR Agency
1
EINDE
2
  • Mohamed Rayhi 49'
  • Joel Asoro 22'
  • Ramon Lundqvist 32'

FC Groningen in tumultueus duel langs Sparta

FC Groningen heeft zondagmiddag een belangrijke slag geslagen in de strijd om het behalen van de play-offs om Europees voetbal. De ploeg van Danny Buijs won in een tamelijk tumultueus duel met 1-2 van Sparta.

Door Dennis van Bergen

Het besef dat het vandaag niet de dag van Sparta was, daalde zichtbaar in bij coach Henk Fraser. De wedstrijd tegen FC Groningen was zojuist afgelopen toen hij de dik negentig voorafgaande minuten nog eens in razend tempo de revue liet passeren. Er was, zacht gezegd, nogal wat gebeurd. Niet alleen een dure nederlaag voor zijn elftal, waardoor het gat met een aantal achtervolgende ploegen is geslonken. Ook de opgelopen blessures van Adil Auassar en Dante Rigo zullen hem zorgen baren. Met name de hoofdblessure van laatstgenoemde zag er zorgwekkend uit. Per brancard verliet de van PSV gehuurde middenvelder het veld na een botsing met ploeggenoot Bart Vriends.

Bekijk hier de samenvatting van Sparta - FC Groningen (Premium)

Hoe anders was de gemoedstoestand van zijn collega Danny Buijs van FC Groningen, ondanks dat ook hij in Django Warmerdam en Adjin Hrustic twee spelers geblesseerd uit zag vallen. Dankzij de overwinning op Sparta, heeft zijn elftal zich weer wat vaster in het linkerrijtje van de eredivisie genesteld. Een knappe prestatie van de coach, die een jaar geleden nog stevig onder druk stond bij de groen/witten.

Spelers van FC Groningen.
Volledig scherm
Spelers van FC Groningen. © ANP Sport
Een luchtduel.
Volledig scherm
Een luchtduel. © ANP Sport
Rayhi voor zijn strafschop.
Volledig scherm
Rayhi voor zijn strafschop. © ANP Sport

FC Groningen speelde voor rust prima op het waaierige Kasteel. De 0-2 voorsprong halverwege was dan ook volkomen verdiend. Eerst was het Joel Asoro die na een briljant passje van Ramon Lundqist voor de openingstreffer zorgde, waarna diezelfde Lundqvist zelf de tweede Groningse treffer maakte. Dat Sparta bij een 0-0 stand een penalty miste -doelman Sergio Padt keerde de inzet van Mohamed Rahyi- was achteraf bezien slechts een detail. Eenvoudigweg omdat de Spangenaren tot het rustsignaal weinig afdwongen.

Dat veranderde in de tweede helft. Binnen vijf minuten tekende Sparta al voor de aansluitingstreffer. Dat Rayhi de maker was, was niet zo opvallend. Wél dat hij vanaf de stip scoorde. Blijkbaar had zijn eerdere misser hem geen deuk in het zelfvertrouwen bezorgd. Het bleek evenwel een opleving van korte duur. Want na de 1-2 creëerde Sparta niets meer. Vandaar het feestje na afloop van de FC Groningen-spelers en de enkele honderden meegereisde fans, die storm Dennis hadden getrotseerd.

Mike te Wierik van FC Groningen en Mohammed Rayhi van Sparta Rotterdam.
Volledig scherm
Mike te Wierik van FC Groningen en Mohammed Rayhi van Sparta Rotterdam. © ANP Sport

Wil je de wedstrijd nog eens herbeleven? Lees dan hieronder het liveblog terug: