Volledig scherm
© ANP

Feyenoord ‘zeer ongelukkig’, PEC is er ‘helemaal klaar mee’

Ronde 33 verplaatstDe KNVB heeft besloten om speelronde 33 te verplaatsen van zondag 28 april naar woensdag 15 mei (19.30 uur). De reacties van de eredivisieclubs worden hier gebundeld.

Nijland: Minst slechte oplossing

Hans Nijland bracht namens FC Groningen het voorstel in om de competitiewedstrijd tussen Ajax en De Graafschap zondagmiddag om 12.15 uur af te werken. ,,Met een beetje goede wil heb je dan ook 50 uren tussen die wedstrijd en de halve finale van Ajax tegen Tottenham Hotspur”, zegt de algemeen directeur van Groningen. ,,Dan hoef je niet de hele competitie over de kop te gooien. Maar die suggestie werd weggepoetst door Eric Gudde. Daar ga ik hem nog over bellen. Je kunt er op z’n minst even naar luisteren.”

Hans Nijland.
Volledig scherm
Hans Nijland. © Corné Sparidaens

,,Hoe je het wendt of keert: hier is enigszins sprake van lichte competitievervalsing”, vervolgt Nijland. ,,Wij zouden onze laatste wedstrijd thuis spelen. Nu spelen we een uitwedstrijd (tegen FC Emmen, red.). Aan de andere kant: we houden nu wel overeind dat alle clubs gelijktijdig voetballen in de 33ste en laatste speelronde. Dat is prima. Bovendien hebben we een harde afspraak gemaakt dat clubs twee volledige vrije dagen moeten hebben tussen de wedstrijden. Dan moeten we nu ook flinke jongens zijn en dat accepteren. Blij ben ik niet, maar dit is de minst slechte oplossing. Ik snap wel dat de supporter er nu een beetje klaar mee is. Dat die denkt: draait alles nu om Ajax?”

Nijland was overigens niet fysiek aanwezig in Zeist. Hij belde in via een videogesprek. ,,De hele competitie schuift nu een week op. Mijn voorstel was dan ook om het volgende seizoen een week later te starten. In de eerste week van augustus ligt iedereen nog op het strand van Ameland. Wat zijn trouwens de reacties van andere clubs? PEC Zwolle is er helemaal klaar mee? Ze waren zelf niet eens deelnemer aan deze vergadering. Dan moet je ook wat voorzichtig zijn met oordelen, denk ik.”

Roozemond: Succes Ajax impuls 

Door de verplaatsing van de 33ste speelronde sluit SC Heerenveen het seizoen niet af met een thuiswedstrijd tegen NAC Breda (12 mei), maar met een uitduel met FC Utrecht (15 mei). ,,Eigenlijk hadden we er belang bij om de speeldata te laten zoals die waren”, zegt Cees Roozemond, algemeen directeur van SC Heerenveen. ,,Rondom onze thuiswedstrijd tegen NAC zijn bijvoorbeeld ook allerlei activiteiten gepland. Maar we snappen het belang van Ajax en de KNVB wel. Als er geen onoverkomelijke bewaren zijn, dan zijn we best bereid om mee te denken. Ik vind dat je als clubs een gezamenlijke verantwoordelijkheid hebt en dus ook moet nemen. Deze halve finaleplaats van Ajax in de Champions League geeft een enorme impuls aan het Nederlandse voetbal.”

Feyenoord ‘ongelukkig’

Feyenoord is volgens een verklaring op zijn website ‘zeer ongelukkig’ met het voornemen de 33ste speelronde te verplaatsen. ,,Dat hebben we ook nadrukkelijk aangegeven bij de bijeenkomst.”

Feyenoord is wel tevreden dat het in Zeist de optie van tafel heeft gekregen om de laatste speelronde en daarmee de wedstrijd tegen ADO Den Haag te verplaatsen. ‘Veel supporters hebben deze laatste officiële competitiewedstrijd immers al lang in hun agenda staan om dan in de eigen Kuip afscheid te nemen van hoofdtrainer Giovanni van Bronckhorst en aanvoerder Robin van Persie, die zijn loopbaan aan het einde van dit seizoen beëindigt.’

Waardering namens Ajax

Speelronde 33 eredivisie schuift op naar 15 mei. Speelschema Ajax. ANP INFOGRAPHICS
Volledig scherm
Speelronde 33 eredivisie schuift op naar 15 mei. Speelschema Ajax. ANP INFOGRAPHICS © ANP

Een woordvoerder van Ajax laat weten dat de Amsterdammers waarderen dat de clubs bereid zijn mee te werken aan het verplaatsen van de 33ste speelronde. ,,Het is een complexe puzzel vanwege de sportieve belangen van alle achttien clubs. Wij vinden dit een goed voorstel, dat gebaseerd is op het uitgangspunt dat alle clubs speelronde 33 en 34 gelijkertijd spelen. Waarbij Eric Gudde een krachtig standpunt in nam over een optimale voorbereiding voor onze halve finale Champions League, ook ten behoeve van het Nederlandse voetbal. We waarderen het zeer dat alle clubs er waren en de bereidheid toonden mee te werken.’’

De Graafschap blij

,,Wij zijn blij met deze oplossing’', zegt Hans Martijn Ostendorp, algemeen directeur van De Graafschap. ,,Voor ons was het heel belangrijk om van die vrijdagmiddag af te komen. Dat zou voor ons een gruwelscenario zijn.’’ De KNVB wilde aanvankelijk het affiche De Graafschap-Ajax verplaatsen naar vrijdag 26 april. ,,Voetbal speel je voor de supporters’', zegt Ostendorp. ,,Maar ook op sportief en organisatorisch vlak zagen we het niet zitten. Het veiligheidsaspect maakte voetballen op vrijdag echt onmogelijk.’’

Bryan Smeets maakt de 1-1 tegen Ajax.
Volledig scherm
Bryan Smeets maakt de 1-1 tegen Ajax. © Pim Ras Fotografie

De clubs moeten de plannen nog wel bespreken met de gemeenten en politie. Ostendorp is optimistisch. ,,Voor Doetinchem lijkt het een haalbare oplossing. Ik heb tijdens het overleg al even contact gehad met de gemeente. We gaan de mogelijkheden de komende dagen verkennen. Maar voorhand levert het geen ‘nee’ op.’’

Saillant detail: de kans is aanwezig dat Ajax het kampioenschap kan veroveren in Doetinchem. In 2016 verspeelden de Amsterdammers op de slotdag de titel op De Vijverberg met een 1-1 gelijkspel. Na afloop van het duel liep het buiten het stadion uit de hand. Ostendorp: ,,Er staat meer druk op het duel en er zullen meer mensen naar de stad komen. Wij gaan ons de komende dagen over dit vraagstuk buigen.’’

FC Utrecht: ‘Als de laatste wedstrijd maar voor 26 mei is’

Thijs van Es, financieel en operationeel directeur van FC Utrecht: ,,Voor ons zijn twee dingen heel belangrijk: áls je kiest voor verplaatsing dan moet die 33ste speelronde wel op een moment worden afgewerkt dat supporters de ruimte en tijd hebben om naar het stadion te komen. Met woensdag om 19.30 uur kunnen ze in elk geval uit hun werk komen zonder te veel verkeersproblemen en kunnen kinderen mee.”

Quote

FC Utrecht wil de week na 26 mei het veld gebruiken voor andere activitei­ten. Het veld gaat er daarna uit en de selectie gaat dan met vakantie.

Thijs van Es, financieel en operationeel directeur van FC Utrecht

,,Ten tweede: we hebben heel nadrukkelijk aangegeven dat we willen dat het geen of nauwelijks effect heeft op de play-offs. Dat heeft te maken met het feit dat FC Utrecht de week na 26 mei het veld wil gebruiken voor andere activiteiten, dat het veld erna eruit gaat maar ook dat de selectie met vakantie gaat. Als de laatste wedstrijd maar voor 26 mei is.”

,,Liever hadden we helemaal geen wijziging gezien in het speelschema, maar dit besluit is in belang van de hele competitie. Áls er dan wordt besloten, is 19.30 uur handiger dan 18.30 uur. Stel je anders de verkeersdrukte rondom Utrecht eens voor… Ik begrijp dat deze wijziging aan de orde is en dat Champions League-voetbal effect heeft op het schema. Het is een moeilijke beslissing.”

Vitesse

Vitesse-coach Leonid Slutskiy.
Volledig scherm
Vitesse-coach Leonid Slutskiy. © VI Images

Vitesse moet een gat van achttien dagen gaan opvullen. Dat is voor de technische staf in Arnhem de belangrijkste conclusie, nu het speelschema in de eredivisie wordt omgegooid. ,,We moeten een nieuw programma opstellen”, reageert coach Leonid Sloetski desgevraagd. Vitesse voetbalt dinsdag 23 april tegen Ajax in de Johan Cruijff Arena. Daarna heeft de Arnhemse club tot 12 mei geen competitieverplichting. ,,Het is een groot gat, maar dit is de uitkomst van de gesprekken van de clubs met de KNVB”, verklaart Sloetski. ,,Het is niet anders. Iedereen wist dat een oplossing moeilijk zou worden. De spelers zullen enkele dagen vrij krijgen. Ik weet niet hoeveel. Een trainingskamp zit er in niet in. Daar hebben we het budget niet voor.”

‘Lentepauze’ PSV

PSV conformeert zich aan de door de KNVB opgelegde wijziging van het competitieprogramma. Dat laat manager perszaken Thijs Slegers namens de club weten. Voor PSV betekent de maatregel van de KNVB in concreto dat de wedstrijd PSV-Heracles Almelo van 28 april naar 15 mei verhuist. Daarmee is sprake van een ‘lentepauze’ tussen de duels van 25 april (Willem II-uit) en 12 mei (AZ-uit).

PEC Zwolle: ‘Wij zijn hier helemaal klaar mee'

,,Ons standpunt is niet veranderd ten opzichte van eerder, toen ons competitieduel met Ajax verplaatst werd", aldus Adriaan Visser, voorzitter van PEC Zwolle. 

Adriaan Visser (rechts), voorzitter van PEC Zwolle.
Volledig scherm
Adriaan Visser (rechts), voorzitter van PEC Zwolle. © Ronald Bonestroo
Quote

Aan het begin van het seizoen moeten er gewoon duidelijke afspraken gemaakt worden, waarin je rekening houdt met dit soort uitzonde­rin­gen.

PEC-voorzitter Adriaan Visser

.,Als we gaan anticiperen op incidenten, wordt het bij voorbaat een ramp. Dat zie je nu ook, want je grijpt in alle agenda’s in. Voorop de supporters, sponsoren en wat te denken van spelers die na de laatste wedstrijd nog een week trainen en voor daarna mogelijk al de vakantie hebben ingepland. Wat gebeurt er met de play-offs die hierdoor ook verplaatst worden en houdt de winnaar daarvan met het oog op het startpunt van de Europa League überhaupt vakantie over?”, aldus Visser.

,,Wij zijn hier helemaal klaar mee. Een hele ronde verplaatsen moet ook je niet willen. Aan het begin van het seizoen moeten er gewoon duidelijke afspraken gemaakt worden, waarin je rekening houdt met dit soort uitzonderingen.”

Willem II: ‘Tien dagen focussen op bekerfinale’

Willem II-coach Adrie Koster.
Volledig scherm
Willem II-coach Adrie Koster. © ANP / ANP / ANP / VI Images

Willem II-coach Adrie Koster ziet de sportieve voordelen van het verschuiven van de voorlaatste speelronde. Hij kan daardoor waarschijnlijk in alle wedstrijden een beroep doen op Jordens Peters, zijn centrale verdediger. 

Peters moet vanwege de toestand van het kraakbeen in zijn knie waken voor overbelasting. In een week met drie wedstrijden, waarvan twee op kunstgras, had hij er waarschijnlijk een moeten laten schieten. ,,Nu kan hij de belasting waarschijnlijk wel aan”, aldus Koster. ,,Een ander voordeel is dat we ons na de thuiswedstrijd tegen PSV tien dagen helemaal op de finale kunnen focussen.”