Kaj Sierhuis is door het dolle heen na zijn openingstreffer.
Volledig scherm
Kaj Sierhuis is door het dolle heen na zijn openingstreffer. © ANP Sport
2
EINDE
0
  • Kaj Sierhuis 47' 72'

Groningen dankzij Sierhuis met lekker gevoel richting kerst

Kaj Sierhuis was de grote man voor FC Groningen in het thuisduel met FC Emmen. Met twee doelpunten bezorgde de spits zijn club de overwinning: 2-0.

Sierhuis knuffelt de 19-jarige basisdebutant Van Kaam.
Volledig scherm
Sierhuis knuffelt de 19-jarige basisdebutant Van Kaam. © ANP Sport

Door Sander de Vries

Een helft lang worstelden ze samen in de spits bij FC Groningen, Kaj Sierhuis en Joel Asoro. Met FC Emmen, met elkaar en met zichzelf. Miscommunicaties en foutieve passes stapelden zich op, terwijl de zeventienjarige aanvaller Romano Postema al na een halfuur begon aan zijn warming-up, tot vreugde van de supporters van Groningen.

Maar vlak na rust vonden Asoro en Sierhuis elkaar wél, toen laatstgenoemde de lage voorzet van Asoro binnen tikte: 1-0. Het betekende de verlossende openingstreffer voor Groningen, dat dit seizoen zo ongelooflijk moeizaam scoort.

Bekijk hier de samenvatting van FC Groningen - FC Emmen (Premium)

Moeite met scoren

Volledig scherm
© ANP Sport
Volledig scherm
© ANP Sport

Alleszeggend zijn wat dat betreft de cijfers. Slechts 21 doelpunten maakte Groningen in de eerste seizoenshelft; alleen Emmen, ADO Den Haag en VVV-Venlo doen het slechter. Staat tegenover dat Groningen in verdedigend opzicht de zaken goed voor elkaar heeft, gezien de 18 tegentreffers die Sergio Padt incasseerde.

Verrassend was het dan ook niet, dat het spektakel uitbleef tegen Emmen. Hoopgevend was de openingsfase, maar vervolgens ontspon zich een duel waarin Groningen voornamelijk bleef breien, terwijl Emmen loerde op de counter. De kansen waren in de eerste helft evenwel voor Groningen. Zo knalde Ajdin Hrustic een vrije trap op de lat, twijfelde Asoro te lang bij een vrije schietkans en schoot Django Warmerdam vanaf een meter of 10 naast.

Het zwakke Emmen liet zich pas na rust, noodgedwongen ook door de achterstand, regelmatig op de helft van Groningen zien. Maar precies op het moment dat de ploeg van Dick Lukkien het slotoffensief inzette, besliste Sierhuis op aangeven van Hrustic het duel: 2-0. Met diverse reddingen voorkwam Sergio Padt in de slotfase een aansluitingstreffer van Emmen, dat met tien man afsloot na een tweede gele kaart voor Michaël Heylen.

Groningen, dat al sinds begin november wachtte op een competitieoverwinning, besluit de eerste seizoenshelft met 25 punten op de tiende plaats. Emmen staat met 18 punten veertiende.

Volledig scherm
© ANP Sport
Volledig scherm
© ANP Sport
Volledig scherm
© ANP Sport
Volledig scherm
© ANP Sport