De grote mannen bij Ajax vandaag: Noa Lang (3 goals) en Klaas-Jan Huntelaar (2 goals)
Volledig scherm
De grote mannen bij Ajax vandaag: Noa Lang (3 goals) en Klaas-Jan Huntelaar (2 goals) © ANP Sport
2
EINDE
5
  • Keito Nakamura 15'
  • Aitor Cantalapiedra 19'
  • Noa Lang 32' 51' 70'
  • Klaas-Jan Huntelaar 61' 90'+6'

Hattrick basisdebutant Lang helpt Ajax na 2-0 achterstand langs FC Twente

Voor het eerst sinds 2013 wist Ajax een uitwedstrijd van FC Twente te winnen. In een aantrekkelijk duel bogen de Amsterdammers een snelle 2-0 achterstand om in een 2-5 overwinning.

Noa Lang viert zijn 2-2.
Volledig scherm
Noa Lang viert zijn 2-2. © BSR Agency

Door Freek Jansen

FC Twente begon ijzersterk aan de wedstrijd. De thuisclub speelde met een gezonde dosis agressiviteit in het spel, hield de linies bij balverlies compact op elkaar en was gevaarlijk via de counter. Dit resulteerde in een verrassende 2-0 voorsprong na twintig minuten.

Eerst was het Keito Nakamura, die FC Twente in extase bracht. De Japanse aanvaller werd na uitstekend voorbereiding werk van Aitor na een kwartier de diepte ingestuurd en verschalkte Andre Onana met een schot in de bovenhoek. Vier minuten later was het Aitor zelf die in de omschakeling trefzeker was. De Spaanse aanvaller passeerde Onana met een schuiver en bracht FC Twente op een comfortabele voorsprong.

Het leed van Ajax werd enkele minuten later nog groter. Deze keer geen tegentreffer, maar het uitvallen van Quincy Promes. De aanvaller, in de voorbije weken met treffers heel belangrijk voor Ajax, moest zich met een kuitblessure laten wisselen voor Klaas-Jan Huntelaar. Met de ervaren spits in de ploeg gingen de Amsterdammers naarstig op zoek naar de aansluitingstreffer. Die kwam dertien minuten voor rust van de voet van Noa Lang. De talentvolle buitenspeler, die in de basis mocht starten, rondde resoluut af na sterk voorbereidend werk van Hakim Ziyech.

Bekijk hier de samenvatting van FC Twente-Ajax! (Premium)

Volledig scherm
© ANP Sport

Lang grote man

Volledig scherm
© ANP Sport

Voor rust hadden Noussair Mazraoui en Huntelaar nog kans op de gelijkmaker, maar FC Twente ging met een voorsprong de tweede helft tegemoet. Na rust was de eerste kans voor de thuisclub. Aitor ontsnapte opnieuw aan de Ajax-defensie, maar schoot vrij voor Onana naast. Enkele minuten later was het Ajax, dat via de counter toesloeg. Na een geblokt schot van Wout Brama schakelde Ajax razendsnel om. De aanval eindigde na voorbereidend werk van Tadic, Ziyech, Van de Beek en Huntelaar bij Lang, die opnieuw trefzeker was.

De jongeling ontpopte zich steeds meer tot gevaarlijkste speler aan Amsterdamse zijde. Kort na zijn tweede treffer omspeelde Lang twee verdedigers, om vervolgens Tadic alleen voor doelman Joël Drommel te zetten. De Servische aanvoerder schoot echter op de keeper, waardoor de voorsprong voor Ajax nog even uitbleef. Een half uur voor tijd was het alsnog raak. Een voorzet van Lang kwam voor de voeten van Huntelaar, die hard raak pegelde.

Twintig minuten voor tijd maakte Lang zijn derde treffer van de middag. Na kolderiek uitverdedigen van FC Twente, waarbij doelman Drommel de bal op de rug van Xandro Schenk kopte, kon de 20-jarige aanvaller de 2-4 in een leeg doel schuiven. Daarmee werd Noa Lang de eerste basisdebutant bij Ajax met een hattrick sinds Henk Groot in 1959. In de blessuretijd bepaalde Huntelaar op aangeven van Ziyech de eindstand op 2-5.

Volledig scherm
© ANP Sport
Volledig scherm
© BSR Agency
Volledig scherm
© BSR Agency