Mitchell van Bergen neemt de felicitaties in ontvangst na de 2-2.
Volledig scherm
Mitchell van Bergen neemt de felicitaties in ontvangst na de 2-2. © BSR Agency
2
EINDE
4
  • Lazaros Lamprou 7'
  • Mark Diemers 31'
  • Daniel Høegh 45'+1'
  • Mitchell van Bergen 61'
  • Sam Lammers 74' 84'

Heerenveen boekt cruciale uitzege na knappe comeback in Sittard

Sc Heerenveen heeft in de strijd tegen degradatie een belangrijke zege geboekt. De Friezen, die bij een nederlaag onder de nacompetitiestreep zouden zijn beland, bogen uit bij Fortuna Sittard een 2-0 achterstand om in een 2-4-overwinning.

Voor Heerenveen is het pas de eerste zege na de winterstop. De formatie van coach Jan Olde Riekerink is wel de meest productieve club van de hele eredivisie in uitwedstrijden.

Fortuna was de betere ploeg in de eerste helft en kwam zelfs 2-0 voor, door doelpunten van Lazaros Lamprou en Mark Diemers. De gretige Limburgers lieten zien dat ze maar wat graag de kater wilden wegspoelen van vorige week, toen ze met 6-0 werden afgedroogd door Heracles Almelo.

Vlak voor rust vond Heerenveen tegen de verhoudingen in de aansluiting. De Deense aanvoerder Daniel Høegh kopte vanuit een hoekschop raak. Dat doelpunt gaf de Friezen kennelijk het elan dat ze nodig hadden, want de tweede helft gaf een totaal ander wedstrijdbeeld. Heerenveen zocht continu de aanval en kreeg kans op kans.

Rode kaart

Toen Mitchell van Bergen na 60 minuten de gelijkmaker scoorde, waren de Friezen niet meer te houden. Het wachten was op de derde goal en die viel na 74 minuten. José Rodríguez trok aan de noodrem toen Michel Vlap doorbrak in het strafschopgebied. De Spaanse verdediger zag de rode kaart, Sam Lammers benutte de penalty en zette Heerenveen op 2-3. Even later maakte diezelfde Lammers er 4-2 van.

De video-arbiter speelde in de slotfase nog een hoofdrol. Pol van Boekel zag een strafschop in een overtreding op spits Andrija Novakovich van Fortuna, maar tot ieders verbazing trok hij hem in op advies van de VAR.

Heerenveen steeg met de behaalde drie punten van de vijftiende naar de elfde plek. Fortuna staat een positie lager.

Volledig scherm
© AD Sportwereld