Volledig scherm
© AD

Heerenveen moet fans terug zien te winnen

De eredivisieclubs bereiden zich deze weken voor op de tweede helft van de competitie. Tot de hervatting tellen we dagelijks af met de tussenbalans van alle achttien clubs. Vandaag onder meer nummer 10 van de eredivisie, SC Heerenveen.

Tussenbalans

Puur kijkend naar de stand valt het nog wel mee: als nummer 10 heeft Heerenveen de subtop in het vizier. De onvrede bij het Friese publiek zit ’m vooral in de thuisduels. Jarenlang joeg Heerenveen op eigen veld de topclubs schrik aan, maar nu boekte de ploeg pas in december zijn eerste thuiszege: 3-1 tegen Fortuna.

Let op hem!

Michel Vlap (21) was vorig seizoen al blij met speelminuten, deze jaargang heeft de aanvallende middenvelder zich opgewerkt tot dragende speler. Voor de winterstop was Vlap al acht keer trefzeker, inclusief een paar juweeltjes. Trekt hij die lijn door, dan lijkt het kind van de Friese club na dit seizoen onhoudbaar te zijn voor Heerenveen.

In & uit

Met 39 tegentreffers is de defensie overduidelijk de achilleshiel van het elftal. Probleem van technisch manager Gerry Hamstra: er moet eerst verkocht worden. Zo is Nicolai Naess nu al weg, Morten Thorsby verlaat de club in de zomer en Yuki Koba­yashi en Dave Bulthuis mogen vertrekken.

Klus voor de coach

Play-offs voor Europees voetbal? Wat pas écht telt voor veel Friezen: een leuke middag of avond in het Abe Lenstra Stadion. Dat gebeurde de laatste jaren veel te weinig, met een leegloop op de tribunes tot gevolg. Voor Jan Olde Riekerink is dat een nog voornamere taak dan zeges boeken: fans terugwinnen via vermaak op het veld.

Volledig scherm
Michel Vlap. © PRO SHOTS