Volledig scherm
Waasland-Beveren's Milan Massop (links) in gevecht met Mehdi Carcela van Standard Luik. Foto Belga Photo © BELGA

In het spoor van FC Ivoorkust en vedette Jean-Marie Pfaff

BEVEREN - Hemelsbreed ligt Beveren slechts 10 kilometer van de Nederlandse grens. Voor Milan Massop het ideale 'avontuur'. 

Milan Massop debuteert op De Freethiel. Negentig minuten verdedigt de voetballer van Waasland-Beveren Paul-José Mpoku, aanvoerder van Standard Luik. De thuisploeg, middenmoter, houdt de topclub op 0-0. Een mooi begin voor de linksback uit Duiven, die deze zomer de overstap heeft gemaakt van Excelsior naar Waasland-Beveren.

,,Ik heb altijd in Nederland gespeeld", zegt Massop. ,,Ik was benieuwd naar iets anders, maar wilde niet meteen heel erg ver weg spelen. Waasland liet snel merken me graag te willen. Ze spraken veel vertrouwen uit en zochten vaak contact. Ik krijg hier veel verantwoordelijkheid, ben tweede aanvoerder. Dat is goed voor mijn ontwikkeling."

De oud-speler van Vitesse en De Graafschap veegt na zijn thuisdebuut het zweet van zijn gezicht in de catacomben van de gloednieuwe hoofdtribune. De andere drie tribunes staan nog op de verbouwlijst. De onoverdekte staantribune aan de Klapperstraat is zelfs al zes jaar dicht. Boven het lege beton staat slechts een cameraman op een steiger, voor de oude ticketloketten staan nu de hele dag auto's.

De Freethiel, omringd door geweldige trainingsfaciliteiten, is historische grond. Eind jaren 70 is Beveren met Jean-Marie Pfaff op doel zelfs een van de beste Belgische clubs. Maar door financiële en sportieve problemen wordt het dorp begin deze eeuw vooral bekend door de Afrikaanse enclave. Beveren wordt 'FC Ivoorkust'. De Leeuwen zijn even De Olifanten. Voor Yaya Touré (ex-Barcelona en Manchester City) en tientallen talentvolle Ivorianen is Beveren de eerste stap in hun Europese carrière.

In 2010 zijn de problemen zo groot dat uit de fusie met KFC Red Star Haasdonk de nieuwe club Waasland-Beveren ontstaat. Sinds 2012 herbergt Beveren weer een club op het hoogste niveau. ,,Ik kende Beveren ook een beetje van de spelers uit Ivoorkust, maar eigenlijk is dit een hele nieuwe club", zegt Massop. ,,Sinds ze op het hoogste niveau spelen, doen ze het ieder jaar iets beter. De club wil langzaam richting de top 8 groeien."

Beveren ligt hemelsbreed zo'n 10 kilometer van de Nederlandse grens, Antwerpen is altijd dichtbij. Massop heeft zich met vriendin Beau en zoontje Mooze (3) gevestigd in de Belgische stad. Van een grote cultuurshock kan geen sprake zijn, zou je denken. ,,Maar ik kijk ervan op hoe Franstalig België is. Bij de club wordt Engels en Frans gesproken. De eerste weken waren aanpoten. Mijn Frans was heel beroerd, nu is het heel matig. Ik versta het, maar het houdt snel op als ik iets moet uitleggen."

Massop kijkt ook op van het Belgische voetbal. Duels draaien om fysieke kracht. ,,In de voorbereiding trainden we twee keer tweeënhalf uur per dag, daarna nog anderhalf uur hardlopen. Het was loodzwaar, maar ik heb meer inhoud nu."

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Eljero Elia schrijft open brief aan kampioen FC Twente

    Eljero Elia schrijft open brief aan kampioen FC Twente

    Het kampioenschap heeft FC Twente uit alle hoeken van de voetbalwereld felicitaties opgeleverd. De opmerkelijkste huldeblijk kwam van een ‘oud-lid'. Eljero Elia, van 2007 tot 2009 twee seizoenen speler van de club uit Enschede, schreef een emotionele ‘brief’ op zijn instagram-account, waarin hij trots is speler van FC Twente te zijn geweest. ,,De steun van supporters kan spelers verder brengen, dat heb ik wel geleerd in Enschede.”