Volledig scherm
© AD Sportwereld

Jaap Stam wacht loodzware klus bij PEC Zwolle

TussenbalansDe eredivisieclubs bereiden zich deze weken voor op de tweede helft van de competitie. Tot de hervatting tellen we dagelijks af met de tussenbalans van alle achttien clubs. Vandaag onder meer nummer 16 van de Eredivisie, PEC Zwolle.

Tussenbalans

PEC is degradatiekandidaat terwijl de club het voorbije jaar steeds de subtop als ijkpunt nam. Van de frisse speelwijze bleef na het vertrek van dynamische en voetbalintelligente spelers als Philippe Sandler, Mustafa Saymak, Youness Mokhtar en vooral Ryan Thomas weinig over. Van de resultaten ook niet. PEC won slechts vier potjes, waardoor de nieuwe coach Jaap Stam minimaal zo’n twintig punten moet vergaren om zonder barrage het eredivisieverblijf van zijn club te verlengen.

Let op hen!

Volledig scherm
Pelle Clement, hier nog in actie namens Reading. © Getty Images

Trainer Stam en zijn protegé Pelle Clement maken entree in eredivisie. Ook Lennart Thy is nieuw, maar in Zwolle zijn fans vooral benieuwd naar de keepersstrijd. Iedereen is benieuwd of Mickey van der Hart in de eerste twee duels zijn vorm van voor de dubieuze wissel onder Van ’t Schip benadert en vervolgens voorkeur zal blijven krijgen boven de voor twee duels geschorste nestor Diederik Boer.

In & Uit

Directeur Gerard Nijkamp stelde eerder dat het verloop in de Zwolse selectie zou afnemen en na het ontslag van John van ’t Schip zag hij in de groep nog potentie om naar het linkerrijtje te groeien. Toch zijn alweer twee huurcontracten opgezegd en twee spelers gehaald. En PEC wil nog een centrale verdediger contracteren. Uitgaande transfers? Nee, spelers zijn eerder uit beeld geraakt voor de winterstop.

Klus voor de coach

Volledig scherm
Jaap Stam, de nieuwe coach van PEC Zwolle. © Pro shots

PEC in de eredivisie houden door duidelijkheid, vertrouwen en voetbal terug te brengen nadat de slechtste club van 2018 meer dan tien plekken kelderde op de ranglijst. Dat zal niet meevallen. De nummer zestien staat na een loodzwaar begin tegen Feyenoord, Heracles (uit), Utrecht (thuis) en Heerenveen (uit) misschien wel onderaan. In hoeverre zijn de nieuwe trainer en groep bestendig tegen druk en krachten die dan loskomen? Ook daar ligt grote taak en uitdaging voor Stam.

Prognose

14de